Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti / Ce nu ştiţi despre măsline
De secole, măslinul este un simbol al sănătăţii, un aliment-vedetă indicat în toate anotimpurile, recomandat atât vegetarienilor, persoanelelor care postesc, cât şi celor care aleg o dietă de întreţinere.
Surse de vitamine
Pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamine : A,B1,B2, C, D, E, K, de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, măslina rămâne în topul alimentelor foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape 8000 de ani. Uleiul extras prin presarea fructelor, fără să fie supus unui proces de rafinare, este o sursă de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.
Surse de minerale
Potrivit nutriţioniştilor, măslina este un fruct cu un conţinut mare de calciu (7,8- un protector fundamental pentru sănătatea oaselor), iar o dietă bogată în măsline previne lipsa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 de miligrame, în timp ce pentru femeile aflate la menopauză doza creşte la 1.200 de miligrame şi poate fi completată prin consumul de măsline. În acelaşi timp, nutriţioniştii recomandă persoanelor care consumă multă carne să includă măslinele în meniul zilnic, pentru a atenua efectele excesului de carne, „hoţul" calciului din oase. În acelaşi timp, alături de calciu, măslinele mai conţin : fier (asigurând organismului un aport de 40% din necesarul zilnic-la 100g), potasiu, fosfor, zinc, sodiu.
Îmbunătăţesc calitatea vieţii
„Consumul zilnic de măsline aduce beneficii importante stării de sănătate a fumătorilor, deoarece previne degradarea plămânilor. De asemenea, o cură cu măsline îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă cum ar fi :vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat", explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Salatele de crudităţi care conţin măsline şi sunt asezonate cu ulei de măsline extravirgin contribuie la detoxifierea organismului. Tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras prin presare la rece dau alimentelor proprietăţile care protejează organismul de efectele stresului şi poluării zilnice.
Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta.
Dacă am cumpărat măsline la vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem cinci minute, pentru a elimina sarea. Apoi, punem măslinele în borcane, presărând bucăţele mici de lămâie printre ele, iar deasupra turnăm ulei de măsline. Recipientele cu măsline le păstrăm în frigider.
Fie că le vom întrebuinţa la prepararea unei salate, pentru aperitive sau pentru mâncare măslinele nu trebuie să fie prea sărate.
Toate tipurile de măsline pot fi consumate ca aperitiv, ca ingredient pentru salate sau ca aliment principal, sub formă de pastă de măsline, consumat la micul dejun sau la cină. Pasta de măsline se prepară astfel: 200 de grame de măsline fără sâmburi se pasează prin mixer, apoi se amestecă foarte bine cu câte două linguriţe de suc de lămâie, de ulei de măsline, două boabe de usturoi şi cu un amestec de mirodenii-cimbru, mentă şi busuioc (după gust).
Pasta are consistenţa pateului şi se păstrează la frigider.
Cele mai sănătoase uleiuri de măsline
Uleiurile virgine şi extravirgine, obţinute prin presarea fructelor, fără să fie supuse unui proces de rafinare, sunt surse de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Aceste două sortimente se deoasebesc prin gradul de aciditate :cel extravirgin având o aciditate mult mai mică de 0,8 %. Sortimentul extravigin are culori deosebite: galben-verzui, datorat clorofilei sau auriu, datorită conţinutului de licopen. Cel mai bun ulei de măsline (Koroneiki) se obţine prin presarea măslinelor provenite din arbori matusalemici, având o vârstă de 3.000 de ani, originari din Creta. Acest ulei nu se consumă în stare pură, ci se adaugă în alte soiuri de uleiuri de măsline mai slabe, pentru a le îmbunătăţi calitatea.
Specialiştii apreciază că există 30 de soiuri şi 150 de varietăţi de măsline, răspândite pe cinci continente. Crude, măslinele sunt tari şi foarte amare. De aceea, ele se conservă prin murare în apă foarte sărată.
Persoanele care suferă de boli cardiovasculare şi renale trebuie să consume doar măsline dietetice.
Soiuri celebre de măsline