Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti! Cele mai eficente alimente care ţin la distanţă cancerul

9 iulie 2014 22:23   Sănătate
Ultima actualizare:

Cancerul, una dintre cele mai severe maladii ale secolului, face tot mai multe victime. Uneori, persoanele afectate de boală află târziu că sunt prizonierii cumplitei boli. Cancerul poate să afecteze un organ şi să se răspândească, cu ajutorul sângelui sau al limfei, în tot corpul.

În cazul unui bolnav de cancer, în paralel cu tratamentul oncologic, stabilit de medicul specialist, terapia naturistă se poate asocia, fără restricţii, în orice fază a bolii.

În acelaşi timp, pentru oamenii sănătoşi,  cunoaşterea alimentelor care previn cancerul este un imperativ. În acest scop, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, autorul volumului “Cancerul-tratamente naturiste”, pledează cu argumente, în favoarea unei diete care să includă alimente cu reale proprietăţi anticancerigene.

Ţinând seama de aceste recomandări, putem alcătui, zi de zi,  un meniu variat, sănătos şi gustos:

Alunele. Aceste fructe conţin vitamina E, un valoros antioxidant care previne procesul de îmbătrânire a celulelor. Nutriţioniştii recomandă consumul de alune persoanelor anemice, copiilor în perioada de creştere, dar şi gravidelor şi convalescenţilor.

Ardeiul iute. Această legumă, care ascunde o multitudine de  beneficii, conţine quercitină, o substanţă care împiedică înmulţirea celulelor canceroase, fiind indicată în dieta bolnavilor de cancer. Ardeiul iute se poate consuma crud sau adăugat în salatele de legume.

Bananele. Delicioasele fructe exotice, bananele, sunt o sursă valoroasă de energie care ne menţin în formă, datorită

vitaminelor (în special vitaminele din complexul B) şi unor minerale importante (magneziu şi fier). Banana ascunde în compoziţia sa serotonina ( hormonul fericirii), având şi un conţinut ridicat de potasiu, un mineral vital pentru organism care combate stresul cu care se confruntă bolnavii de cancer.     

Ceapa, ca şi ardeiul, conţine quercitină, acea substanţă care combate înmulţirea celulelor canceroase. Ceapa trebuie să se consume crudă în salate sau sub formă de sucuri, deoarece prin fierbere, efectele anticancerigene se diminuează.

Cruciferele. Din această categorie de alimente fac parte varza,  broccoli, varza de Bruxelles, conopida, legume renumite pentru concentraţia substanţelor anticancerigene conţinute. În urma unor studii repetate, prin monitorizarea pacienţilor cu cancer de vezică şi de colon, s-a ajuns la concluzia că, la 50 la sută din grupul bolnavilor care au consumat săptămânal minimum şapte porţii de legume crucifere, evoluţia bolii a stagnat.

Dovleacul. Specialiştii apreciază că această legumă este un puternic antioxidant, cu efecte pozitive asupra imunităţii. O dietå care conţine porţii generoase de dovleac stimulează imunitatea, combate bolile cardiovasculare şi renale, reduce riscul apariţiei  melanomului şi al cancerului de prostată. Dovleacul este valoros şi prin aportul de cupru din compoziţia sa, mineral util în absorbţia fierului şi în formarea hemoglobinei. De asemenea, enzimele prezente în compoziţia dovleacului protejează organismul de efectele radicalilor liberi. De aceea, specialiştii susţin să savurăm  zilnic câte două-trei linguri de seminţe de dovleac. 

Drojdia de bere. Este un tonic de excepţie pentru organism, fiind foarte bogată în substanţe active : vitamine din Complexul B şi  multe minerale. Specialiştii recomandă bolnavilor de cancer să consume câte două linguriţe de drojdie pe zi. De asemenea, această cantitate este indicată şi în tratamentul de prevenţie. Totodată, consumul de drojdie de bere a dat rezultate foarte bune în cazuri de anemie, în afecţiuni cerebrale sau ale sistemului nervos, necazuri cu care se confruntă mulţi bolnavi de cancer.  

Grapefruit. Studii recente au dovedit că acest fruct conţine limonoizi, substanţe care au puterea să inhibe formarea tumorilor canceroase. Femeile diagnosticate cu cancer la sân trebuie să bea suc de grapefruit, spun specialiştii. În acelaşi timp, grapefruitul contribuie la creşterea densităţii osoase, prevenind apariţia osteoporozei. Nutriţioniştii recomandă femeilor foarte active să consume grapefruit, deoarece cantitatea de licopen pe care o   conţine acest fruct, cu efecte antioxidante, le protejează de riscul cancerului sau al bolilor cardiovasculare.

Mărul. Şi mărul conţine quercitină, substanţă care împiedică evoluţia cancerului de prostată. Un studiu american a confirmat această concluzie la consumatorii de mere. Quercitina reuşeşte să blocheze efectul cancerigen al hormonilor masculini. Este posibil ca, în curând, această substanţă să facă parte din tratamentul clasic al cancerului, aşa cum precizează cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester (SUA).

Morcovii. Beneficiile consumului de morcov asupra sănătăţii este recunoscut peste tot în lume. Efectul său de prevenire a cancerului se explică prin faptul că beta-carotenul conţinut de morcov poate fi transformat destul de uşor  în vitamina A de corpul nostru , o vitamină esenţială atât pentru pentru creşterea celulară, cât şi pentru întărirea imunităţii. Specialiştii recomandă sucul de morcovi în dieta bolnavilor de cancer, care  trebuie să bea minimum 300 ml pe zi.

Murele. Cercetătorii au descoperit că dieta cu aceste fructe  împiedică răspândirea celulelor canceroase  în zona pulmonară şi înhibă apariţia metastazelor. De asemenea, murele sunt de mare ajutor bolnavilor de ciroză. De aceea, fiecare bolnav poate să consume o cantitate semnificativă de mure, atât cât tolerează organismul său.

Nucile. Consumul de nuci ţine la distanţă boala canceroasă!  Aceasta este concluzia cercetătorilor americani de la Şcoala de Medicină a Universităţii Marshall, care au publicat un studiu important privind cancerul la sân. Specialiştii aduc argumente privind consumul frecvent de nuci: acest obicei alimentar poate să prevină cancerul de sân, dar şi maladiile cardiace. Efectele benefice ale dietei cu nuci se datorează substanţelor conţinute de aceste fructe oleaginoase : acizii graşi Omega 3, antioxidanţii şi fitosterolii. Mai mult, nucile, fructe foarte hrănitoare, sunt de mare ajutor şi pacienţilor anemiaţi şi slăbiţi de boala canceroasă. De aceea, aceşti bolnavi trebuie să consume zilnic miez de nucă. 

Pepenele galben şi spanacul. Pentru bolnavii de cancer, aceste alimente sunt surse valoroase de vitamine: A, beta-caroten, C, dar şi de fibre vegetale, eficiente în tratamentul bolii canceroase.

Roşiile . Şi aceste legume  sunt surse de quercitină, substanţe care împiedică înmulţirea celulelor canceroase. Trebuie ştiut că atât sucul, cât şi pulpa roşiei trebuie consumate în stare proaspătă. Doar în acest mod leguma îşi păstrează calităţile anticancerigene.     Specialiştii recomandă un consum zilnic de 300 ml de suc, repartizat în trei prize.

Sfecla roşie. Este de notorietate puterea acestei legume în  combaterea bolii canceroase. Specialiştii recomandă consumul sucului de sfeclă roşie în toate formele de cancer. Sucul de  sfeclă roşii se poate asocia cu alte  sucuri, mai ales cu cel de  morcovi.  Un pahar cu suc se consumă cu 15 minute înaintea meselor principale.  

Soia. Şi soia este un aliment valoros pentru bolnavii de cancer. În acest caz, leguma conţine un hormon vegetal, genisteina, care reuşeşte să omoare tumorile mici, blocând alimentarea lor cu sânge. Cercetările au dovedit că soia acţionează favorabil în cancerul uterin, de colon, de prostată şi de sân.

Tărâţele de  grâu. Surse valoroase de fibre, tărâţele de grâu  previn  apariţia cancerului de colon, iar consumul acestora nu este limitat.

Tonul, somonul, sardinele şi macroul. Aceste specii de peşte  conţin acizi graşi Omega-3 cu efecte benefice asupra sistemului imunitar. Numeroasele cercetări, efectuate pe parcursul multor ani,  demonstrează că o dietă bogată în peşte împiedică apariţia metastazelor.

Usturoiul. Referitor la proprietăţile anticancerigene ale usturoiului, studiile recente au ajuns la un numitor comun: alicinul, o substanţă valoroasă din compoziţia usturoiului şi-a dovedit puterea de antibiotic şi de antiseptic natural. Mai mult, s-a constatat că usturoiul poate fi şi un antioxidant care protejează organismul împotriva  poluării şi a  radicalilor liberi.

Mai multe