Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti! Să consumăm sortimente de pâine sănătoase
În comerţ există numeroase sortimente de pâine: neagră, integrală de grâu, de secară sau cu seminţe şi acestea nu trebuie să lipsească din hrana zilnică.
Pâinea, cel mai consumat aliment din ţara noastră, este unul dintre cele mai controversate. Specialiştii ne recomandă sortimentele de pâine sănătoase, susţinând că există şi pâine care ne creează probleme de sănătate.
Ne îngrăşem când combinăm anumite alimente cu pâine
Contrar unor convingeri, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne asigură că pâinea nu îngraşă: ne îngrăşăm însă când combinăm anumite alimente cu pâine. Dacă vom consuma doar pâine într-o zi, desigur că nu ne îngrăşăm.
Când combinăm pâinea (carbohidraţi) cu carnea (proteine) încălcăm o regulă alimentară de bază a nutriţiei şi această asociere este nesănătoasă.
O altă greşeală frecventă, combătută de nutriţionişti : să trebuie nu consumăm două alimente din grupa carbohidraţilor- pâine cu cartofi, de exemplu. Şi asocierea dintre carbohidraţi (pâine) şi grăsimi (unt, şuncă, smântână) este nesănătoasă, în opinia nutriţioniştilor.
Pentru copii, pentru convalescenţi şi pentru persoanele anemice pâinea nu este un duşman. În schimb, persoanele care ţin cură de slăbire renunţă la acest aliment, deoarece există unele opinii care susţin că pâinea îngraşă.
Pâinea neagră este benefică pentru sănătate
Dacă ţinem o socoteală riguroasă a caloriilor, trebuie să alegem cu mare grijă sortimentul de pâine preferat. Cu certitudine, pâinea neagră ne aduce numeroase beneficii, spun specialiştii. Acest sortiment conţine fibră, vitamina A, vitamine din complexul B şi minerale cum ar fi: seleniul, zincul şi magneziul.
Nutriţionistul Eugen Giurgiu ne recomandă să mâncăm pâine neagră şi pâine cu tărâţe. Pâinea neagră este ideală pentru grăsuţi deoarece este sănătoasă, foarte săţioasă, iar fibrele prezente în compoziţia acesteia reglează şi tranzitul intestinal.
Pâinea neagră poate fi falsificată
Nutriţionistul Eugen Giurgiu atrage atenţia asupra faptului că există şi pâine neagră falsificată. În acest caz, producătorul colorează pâinea albă cu ajutorul coloranţilor alimentari şi sortimentul lansat pe piaţă este foarte dăunător. Producătorul îi păcăleşte pe consumatori, iar aceştia cred că mănâncă sănătos.
Pâinea albă nu conţine macronutrienţi
Pâinea preparată din făină albă este lipsită de macronutrienţi. Adică nu conţine vitamine din complexul B, proteine sau lipide. În schimb, acest sortiment este bogat în amidon, care stochează glucoză. Această formă de glucoză, dacă este consumată în exces, provoacă diabet. De asemenea, consumul în exces de pâine albă contribuie la creşterea colesterolului rău şi îmbolnăveşte pancreasul. Cu timpul, cei care consumă doar pâine albă pot să devină supraponderali şi apoi, obezi. Cu timpul, categoria consumatorilor fideli sortimentului de pâine albă se poate confrunta şi cu alte probleme majore de sănătate: diabetul de tip doi şi cancerul de colon.
Nici pâinea intermediară nu este prea sănătoasă
În opinia unor specialişti, nici pâinea preparată din făină intermediară nu este sănătoasă, deoarece în timpul procesării, acest sortiment pierde o serie de nutrienţi valoroşi pentru sănătatea organismului. Deşi este săracă în grăsimi este la fel de săracă în substanţe hrănitoare. La un gramaj stas de 28, 3 g (o felie de pâine), „intermediara” conţine 71 de calorii, cel puţin 138 mg de sodiu şi 1,8 g de fibră.
Pâinea integrală de grâu, bogată în fibre şi vitamine
În comerţ găsim şi pâine preparată din făină din grâu integral. În comparaţie cu pâinea albă, acest sortiment are un conţinut mai ridicat de fibre, dar şi de vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B7, B9, B12, E). Fibrele sunt foarte valoroase pentru starea de sănătate: asigură o digestie şi o floră intestinală mai sănătoasă şi curăţă tractul digestiv. În acelaşi timp, fibrele reduc nivelul colesterolului rău şi reprezintă un remediu foarte eficient împotriva constipaţiei. De aceea, acest sortiment de pâine este un aliment sănătos.
Pâinea de secară
Pe lângă faptul că oferă fibre, pâinea de secară conţine şi agenţi protectori, deoarece împiedică dezvoltarea hormonilor ce declanşează cancerul. Totodată, pâinea de secară ajută şi la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Nutriţioniştii recomandă acest sortiment de pâine şi persoanelor care au probleme cu tranzitul intestinal, deoarece previne constipaţia.
Mai mult, pâinea de secară vine în ajutorul persoanelor care vor să slăbească, deoarece asigură mai repede senzaţia de saţietate şi grăsuţii cred că pâinea de secară este aliatul lor în regimul de slăbire. De aceea, pâinea preparată din făină de secară este mai sănătoasă în comparaţie cu pâinea din făină albă sau pâinea integrală.
O pâine de casă foarte sănătoasă
Pâinea din făină neagră sau din făină de secară, preparată în casă cu drojdie, apă, ulei de măsline, seminţe de dovleac sau cu nuci, este considerată o pâine foarte sănătoasă. Aceasta conţine calciu, enzime, vitamine şi minerale. Dacă procurăm din comerţ acelaşi sortiment de pâine, deseori acesta are în compoziţie un conservant-propinatul de calciu-E 282, iar nutriţioniştii nu recomandă consumul frecvent al preparatelor ce conţin acest conservant.
Citiţi eticheta produsului cumpărat !
Citiţi cu atenţie eticheta produsului cumpărat ce menţionează lista ingredientelor. Asiguraţi-vă că produsul este avizat de Ministerul Sănătăţii şi alegeţi pâinea care are un conţinut bogat în fibre-circa 2 g la o felie (28,3 g).
Pâinea cu grăunţe conţine cantităţi mici de orz, ovăz, secară şi mei, dar trebuie să verificaţi dacă această pâine conţine făină integrală. Reţeta săptămânii
Pâinea sănătoasă de casă
Timp de preparare: 60 de minute
Calorii: 90 / 100g
Ingrediente: 1 kg făină neagră, 700 ml apă caldă, 50 gr, drojdie (cât o alună), o linguriţă rasă de sare, 4 linguri ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui pentru întinderea foilor şi pentru uns tava.
Preparare:
Din ingrediente preparaţi un aluat cu maia, care se frământă bine timp de 30 de minute. Aluatul trebuie să iasă moale, încât să-l întindeţi cu uşurinţă. Apoi, lăsaţi coca să crească la căldură, într-un castron sau lighenaş acoperit cu un servet curat, timp de 40 de minute.Împărţiţi apoi aluatul în trei, întindeţi-l cu sucitorul pe o planşetă unsă cu ulei şi rulaţi fiecare din cele trei bucăţi de cocă; apoi , împletiţi-le. Lăsaţi tava cu aluat la crescut, iar deasupra aşezaţi încă o tavă de aceeaşi mărime, ca un capac. Mai lăsaţi aluatul la dospit încă 20 de minute. După aceea, puneţi tava în cuptorul preîncălzit la foc potrivit, cu tava aceea deasupra, ca un capac. După 30 de minute, lăsaţi pâinea să se coacă, fără capac, încă 25 de minute. Pâinea trebuie lăsată în cuptor să se coacă aproximativ o oră. După aceea, scoateţi tava, răsturnaţi pâinea pe un fund din lemn şi lăsaţi-o să se răcească.