Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti Top trei legume benefice în timpul Postului

5 martie 2015 12:13   Sănătate
Ultima actualizare:

Specialiştii de pretutindeni susţin că cele mai importante surse de nutrienţi sunt proteinele, carbohidraţii şi grăsimile. Deoarece fiecare organism este un unicat, cantitatea acestor substanţe active diferă de la o persoană la alta, în funcţie de: problemele majore de sănătate, de sex şi de stilul de viaţă -eşti o persoană sedentară, faci mişcare sau practici un sport de performanţă.

Nutriţioniştii susţin că din caloriile pe care le consumăm zilnic, 45,55  % trebuie să provină din : carbohidraţi (procuraţi din legume şi fructe), 20-30 % din proteine şi tot 20-30% din grăsimile bune.  

Proteinele, indispensabile pentru sănătatea de fiecare zi

Fie că urmaţi un regim de slăbit, că sunteţi foarte pofticioşi , că practicaţi un sport, proteinele sunt indispensabile pentru starea noastră de snănătate, deoarece fortifică musculatura şi reglează pofta excesivă de mâncare. Totodată, proteinele sunt aliaţi de încredere care menţin sănătatea oaselor, ţin sub control hormonii

(este cazul femeilor în perioada premenstruală, deoarece  previn simptomele dureroase). Totodată, specialiştii susţin că, în cazul  persoanelor care consumă zilnic cantitatea de proteine recomandate (câte 11,5g proteine/kg corp, riscul de a se îmbolnăvi de diabet şi de osteoporoză este  mult mai redus).       

Pentru postitori, legumele precum : lintea, fasolea şi năutul asigură organismului necesarul substanţelor hrănitoare. De aceea, aceste legume trebuie incluse frecvent în dieta postitorilor, recomandă 

nutriţioniştii.

Lintea menţine vigoarea organismului

Lintea este apreciată în lume pentru belşugul substanţelor hrănitoare pe care le oferă organismului. În categoria mineralelor furnizate de hrana cu linte, vedete sunt: potasiul, fosforul, fierul, calciul şi zincul. Această plantă leguminoasă este şi o bună sursă de proteine, de vitamine ( complexul B, vitamina C şi PP) şi de fibre. „Lintea verde este foarte bogată în fier, element care stimulează producerea de energie termică în organism, foarte necesară şi la trecerea dintre anotimpuri. Datorită conţinutului bogat în fibre, această legumă este un aliment de protecţie împotriva cancerului la vezica biliară. De asemenea, vitamina B3 (niacina) din compoziţia lintei verzi optimizează activitatea sistemelor nervos şi circulator şi de aceea recomand acest aliment persoanelor extenuate fizic şi psihic, la începutul primăverii. În acelaşi timp, lintea verde este utilă vegetarienilor, diabeticilor şi persoanelor care ţin post. În schimb, bolnavii de gută trebuie s-o evite, deoarece hrana care conţine linte poate stimula depozitarea acidului uric în articulaţii”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Fasolea cu boabe roşii, o sursă de energie

Un studiu recent al nutriţioniştilor europeni menţionează că glucidele conţinute în fasolea cu boabe roşii sunt glucide „bune,”care nu cresc valorile glicemiei, aşa cum se întâmplă în cazul altor alimente bogate în carbohidraţi (cum sunt fructele), care furnizează energie de scurtă durată. Fasolea boabe de culoare roşie este o sursă valoroasă de vitamine (A, C, E, K, PP,  complexul B) şi de minerale (potasiu, seleniu, calciu, fier). „Fasolea roşie conţine fibre de cea mai bună calitate. Două linguriţe de fasole roşie vă oferă de patru ori mai multe fibre decât o felie de pâine integrală, precizează fitonutriţionistul Eugen Giurgiu. Îmbucurător este faptul că această legumă asigură organismului multă energie (100 g conţin 328 kcal).

Totodată, la consumatorii de fasole roşie, riscul de a face cancer la colon, la sân sau de a suferi de o boală cardiacă este redus.” Pentru sportivii de performanţă, făina din aceste boabe poate fi folosită sub formă de compresă, în cazul entorselor sau întinderilor de ligament, deoarece grăbeşte vindecarea.

Năutul ne menţine în formă

Năutul este o leguminoasă care conţine proteine, aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, fibre, vitamine (E, complexul B  şi C),  minerale (magneziu, mangan, calciu, potasiu, fier, zinc) şi carbohidraţi, nutrienţi care stimulează buna funcţionare a nervilor, a muşchilor, enzimelor şi hormonilor. În acelaşi timp, dieta care conţine năut aduce şi alte beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer.

Are puţine calorii

Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat şi în cazul persoanelor care vor să-şi menţină greutatea sub control.  Din păcate, de efectele vindecătoare ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul creşte nivelul acidului uric în organism.

De asemenea, s-a constatat că delicioasa legumă are efect diuretic, este un valoros antiseptic urinar şi stimulent digestiv”, precizează nutriţionistul Eugen Giurgiu.

Boabele de năut sunt o sursă dovedită de energie  şi trebuie consumate, în diverse preparate, tot anul, dar mai ales în timpul Postului. Când se consumă o cantitate de 150 de grame de năut, aceasta asigură organismului 30% din cantitatea de proteine ,  70% din necesarul de acid folic şi 50% din doza de fibre.  Fierul conţinut de boabele năutului produce energie, în timp ce magneziul sporeşte cantitatea de enzime, care asigură cantitatea de antioxidanţi. Din 100 de grame de năut fiert, organismul acumulează 163 de calorii.

Reţetele săptămânii

Icre de fasole roşie

Timp de preparare : 60 de minute

Calorii: 124 / porţia

Ingrediente: 250 g fasole boabe, 8 linguri ulei de măsline, 2 cepe, o linguriţă de cimbru.

Preparare: Fasolea se ţine în apă timp de 5-6 ore. După aceea, se schimbă apa şi boabele se fierb foarte bine. Când s-a răcit, se trece prin maşina de tocat. Pasta obţinută se amestecă întâi cu ceapa tăiată mărunt. Treptat, se adaugă celelalte ingrediente. Acest preparat este un aperitiv foarte gustos şi hrănitor.  

Supă de linte

Timp de preparare: 50 de minute

Calorii: 170/ porţia

Ingrediente : 100 g linte verde, 2 cepe, 2 linguri de pastă de roşii, câte o linguriţă de chimen şi de cimbru, 2 boabe de usturoi, 4 linguri ulei de măsline, 50 g  brânză tofu.  

Preparare : Puneţi lintea într-o oală care conţine un litru şi jumătate cu apă. După ce apa dă în clocot, adăugaţi ceapa curăţată şi tăiată mărunt, condimentele şi pasta de roşii. Când este gata, adăugaţi uleiul de măsline, lăsaţi supa să mai clocotească de două-trei ori. Se serveşte caldă, cu pâine prăjită, asezonată cu brânză tofu.        

Mai multe