Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti! Ridichea de lună previne osteoporoza
Aceste crudităţi le menţineau nivelul de energie , ajutându-i să-şi menţină sănătatea.
Medicii greci şi romani le recomandau în tratamentul tusei, pentru purificarea organismului de toxine şi pentru stimularea poftei de mâncare.
În Evul Mediu, ridichiile erau folosite la curţile regale, ca leac de taină pentru combaterea otrăvurilor.
Ridichia (roz) de lună este un antiseptic puternic, stimulează secreţia de bilă şi ajută la eliminarea ei.
Suferinzii hepatici trebuie să consume zilnic câte o legătură de ridichii roz ca aperitiv, vreme de trei săptămâni.
O astfel de cură este eficientă într-o serie de afecţiuni, începând cu infecţiile respiratorii, cu digestia dificilă şi continuând cu balonările abdominale.
„Trebuie ştiut un lucru esenţial: şi frunzele de ridichii trebuie adăugate în supe şi în salatele de crudităţi, pentru că acestea au un conţinut bogat de minerale (seleniu, potasiu, calciu şi sulf), de vitamine (A, B1, B2 şi C) şi de compuşi sulfuroşi, importanţi pentru alimentaţia persoanelor predispuse la osteoporoză.
Primăvara, cura cu frunze de ridichie roz ajută la detoxifierea organismului.
Mai mult, terapia contribuie la refacerea florei intestinale şi la combaterea bolilor infecţioase care apar atunci când sistemul imunitar este slăbit", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Reţeta săptămânii
Supă de ridichii cu clementine
Timp de pregătire: 45 de minuteCalorii: 75/porţia
Ingrediente: 2 clementine, 3 legături de ridichii de lună, tocate cu frunze cu tot, o legătură de ceapă verde, curăţată şi tocată, o frunză de dafin, o linguriţă de cimbru măcinat, 6oo ml de apă, 5 linguri de ulei de măsline.
Preparare: Se curăţă clementinele de coajă şi se desfac în felii; de asemenea, celelalte ingrediente se spală, se toacă mărunt şi se pun la foc mic, într-o oală cu 600 ml de apă.
Când au fiert, acestea se pun într-un blender şi se amestecă până când acestea se transformă în piure.
În final, se adaugă uleiul de măsline, apoi se amestecă până când compoziţia se omogenizează. Supa se serveşte caldă.