Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti! Salatele cu verdeţuri, benefice pentru sănătate
Salatele de vară, preparate din verdeţuri, cum ar fi rucola, cicoarea de vară, frunzele de păpădie şi năsturelul furnizează organismului cantităţi impresionante de nutrienţi şi antioxidanţi, benefici pentru sănătate.
Toate aceste verdeţuri au virtuţi terapeutice majore care ne ajută în lupta cu bolile grave: cancerul, bolile de inimă, obezitatea, osteoporoza, pierderea vederii, diabetul şi imunitatea precară.
Cunoscut încă din Antichitate şi recomandat pentru calităţile sale terapeutice care fac minuni în bolile de piele, năsturelul este frecvent valorificat de farmacia verde şi în ţara noastră.
Recent, specialiştii în terapii complementare de la Universitatea Southampton, Marea Britanie, au descoperit că această plantă poate să prevină apariţia cancerului de sân şi dezvoltarea tumorilor.
Cercetătorii de la Universitatea Southampton au constatat că persoanele care consumă câte 80 g de năsturel pe zi au o capacitate organică ridicată de a combate cancerul, iar efectul se manifestă la câteva ore de la consumarea unei salate de năsturel. Tocmai substanţa care conferă plantei gustul condimentat împiedică o proteină care stimulează celulele canceroase să se hrănească cu sânge şi cu oxigen.
Un studiu preliminar sugerează că fumătorii care mănâncă zilnic câte trei căni de năsturel pe zi pot fi protejaţi împotriva cancerului de plămâni. Efectul terapeutic se datorează unei substanţe fitochimice protectoare, numită fenil-etil-izotiocyanat (PEITC).
Verdeţurile pentru salată, în special cicoarea, furnizează organismului o cantitate importantă de potasiu, mineral renumit pentru efectele cardioprotectoare. Numai o salată, preparată dintr-o cană de cicoare tocată mărunt, oferă organismului 756 mg de potasiu, adică 22% din necesarul zilnic.
Cicoarea, frunzele de păpădie şi năsturelul sunt surse importante de vitamina C, un antioxidant dovedit, cu efecte benefice pentru bolile cardiovasculare şi pentru imunitate.
În acelaşi timp, cicoarea şi frunzele de păpădie conţin cantităţi importante de compuşi ai vitaminei E. De ce este importantă această vitamină pentru organism? Vitamina E este un puternic antioxidant, care protejează celulele corpului de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi. Specialiştii spun că, în privinţa compoziţiei chimice a acestei vitamine, trebuie ştiut un fapt esenţial: există două grupuri mari de compuşi ai vitaminei E: tocoferoli, vitamina E uleioasă, extrasă din seminţe, şi tocotrienoli, substanţe care conţin 4 izomeri. Dintre aceştia, doar izomerul alfa-tocoferol poate fi folosit de organismul uman. De aceea, vitamina E nu trebuie să lipsească din dietă; hrăniţi-vă cu aceste verdeţuri, ele ţin la distanţă cancerul şi vă protejează vederea.
S-a dovedit că năsturelul, andivele şi frunzele de păpădie sunt bogate în beta-caroten, o sursă naturală de vitamina A, care ameliorează tulburările de vedere şi încetineşte efectele îmbătrânirii.
De asemenea, rucola şi cicoarea conţin cantităţi importante de folaţi, vitamine naturale care previn bolile cardiovasculare şi defectele genetice.
Despre rucola (rucola balsamica), o salată foarte apreciată pentru proprietăţile ei antioxidante, antiscorbutice şi anticancerigene, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează: „Planta a fost preluată din bucătăria italiană şi este folosită în dietoterapia mondială ca ingredient principal în curele de slăbit şi de dezintoxicare. În compoziţia rucolei se regăsesc cantităţi însemnate de vitamine (C şi A) şi de fier. De aceea recomand o cură de trei-patru săptămâni cu rucola pentru combaterea anemiei şi a bacteriilor care produc infecţiile renale şi intestinale. S-a constatat că rucola menţine sănătatea pielii şi contribuie la vindecarea rănilor. Consumată sub formă de salată, cu ulei de măsline extravirgin, planta este un tonic al vaselor de sânge. Mai mult, studii foarte recente precizează că dieta cu rucola reglează nivelul colesterolului, previne producerea accidentelor vasculare şi îmbunătăţeşte imunitatea".
Reţeta săptămânii
Salată de rucola cu sos de lămâie verde
Timp de preparare: 30 de minute
Calorii: 120/porţie
Ingrediente: 6 linguri de frunze de rucola, 4 roşii coapte, o ceapă roşie, un ardei gras roşu, sos de lămâie verde şi 4 linguri de nuci.
Preparare: Puneţi frunzele de rucola tăiate mărunt într-un bol de salată. Adăugaţi ceapa, roşiile şi ardeiul gras tăiate cubuleţe, apoi sosul de lămâie verde. Acest sos îl preparaţi din două linguri de suc de lămâie verde, o lingură de mărar, câte o linguriţă de muştar şi de cimbru măcinat. Combinaţi toate ingredientele şi adăugaţi treptat uleiul de măsline, amestecând încontinuu, până obţineţi o pastă fină. Asezonaţi salata cu nucile şi serviţi-o cu pâine prăjită.