Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Reventul, un tonic pentru stomac şi rinichi

4 octombrie 2012 19:17   Sănătate
Ultima actualizare:

Reventul (rubarba) este o plantă folosită încă din antichitate, ca remediu pentru afecţiunile digestive. Originară din Asia, unde se găseşte în flora spontană, delicioasa legumă s-a răspândit în timp şi în ţările europene.

 În ţara noastră, reventul este cultivată şi poate fi recoltat până toamna târziu. Pentru efectele terapeutice, se folosesc rizomii şi rădăcinile legumei, bogate în substanţe active importante: zahăr, vitaminele B1,B2 şi C, proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil şi numeroşi compuşi antrachinonici, aceştia fiind cel mai important agent laxativ.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă reventul ca remediu pentru bolile de rinichi şi de stomac. Rădăcina de revent are efect laxativ şi purgativ. Cu timpul, terapia cu rubarbăr a dat rezultate bune şi în alte afecţiuni, precum : impotenţă, stomac leneş, paraziţi intestinali, dizenterie, dischinezie biliară, anemie, apatie şi în anumire forme de astenie. În acelaşi timp, mai ales în mediul rural, reventul, preparat sub formă de compot, este recomandat prin tradiţie, ca tonic dovedit pentru copiii anemici. Ca ingredient principal, reventul se foloseşte în gastronomie la prepararea mai multor dulciuri.

Frunze şi tulpini de rubarbă. (foto: gradinamea.ro)

Reţeta săptămânii

Tartă cu sos de rubarbă

Timp de preparare: 45 de minute Calorii: 80 / porţia

Ingrediente: 100 ml apă, 240 g zahăr, 500 g rubarbă, o lingură de griş. Pentru blat: 300 g pişcoturi sau biscuiţi şi 100 g iaurt. Pentru cremă: 300 g frişcă, 100 g caş , 100 g brânză cremă de vaci, 2 albuşuri.

Preparare: La foc potrivit, într-un vas de doi litri, se prepară un sos din zahăr, apă şi din griş şi se amestecă până când compoziţia se omogenizează. Apoi, sosul se toarnă peste rubarba tăiată cubuleţe. Separat, se amestecă biscuiţii zobiţi, adăugaţi în iaurt, iar compoziţia se pune într-o tavă tapetată. Deasupra se pun brânzeturile, amestecate cu albuşurile de ou şi cu sosul de rubarbă. Tava se pune în cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. Tarta se serveşte rece şi se garniseşte cu frişcă.

Mai multe