Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Alimentele - duşmanii bolilor

15 noiembrie 2012 20:11   Sănătate
Ultima actualizare:

Numeroase studii demonstrează că hrana noastră zilnică este un izvor de substanţe active care ne menţin în formă. În acelaşi timp, cercetătorii au dovedit că ne putem vindeca, chiar de bolile grave, cu ajutorul hranei.

Nutriţioniştii americani, de exemplu, au descoperit că legumele şi fructele conţin şase substanţe miraculoase, adică „ medicamente forte," pe care le putem descoperi în farmacia naturii. De aceea, spun cercetătorii americani, la consumatorii de legume şi de fructe, pericolul îmbolnăvirii de cancer sau de infarct de miocard scade cu 50 la sută. Ei ne recomandă să ne înfruptăm din alimentele care conţin cele şase substanţe miraculoase:

1. Carotenoizii sunt antioxidanţi foarte eficienţi în lupta cu radicalii liberi. Practic, carotenoizii protejează organismul de efectul dăunător al agenţilor cancerigeni şi sunt asociaţi cu numeroase avantaje pentru sănătate, inclusiv în bolile de prostată, în cancerul de plămâni şi de sân.

Surse reprezentative: morcovii, roşiile, portocalele şi ardeii.

2. Alicina acţionează rapid în lupta cu microbii, cu bacteriile şi cu viruşii. În organism, se remarcă influenţa acestei substanţe la nivelul sângelui. Alicina previne formarea chiagurilor, calcifierea arterelor şi subţierea sângelui.

Sursă reprezentativă: usturoiul.

3. Uleiurile iuţi (considerate o „ piatră de temelie" a medicinii naturiste) combat agenţii cancerigeni şi au o puternică acţiune antimicrobiană asupra căilor urinare.

Surse reprezentative: muştarul, hreanul şi cresonul.

4. Saponinele, un adevărat „detergent" vegetal, contribuie la detoxifierea organismului. Aceste substanţe active influenţează favorabil nivelul colesterolului şi întăresc sistemul imunitar.

Surse reprezentative: mazărea, fasolea verde, soia şi lintea.

5. Proteazele, moleculele proteice conţinute de alimente, sunt descompuse de enzimele din stomac şi din intestinul subţire în aminoacizi; apoi, aceştia sunt absorbiţi în fluxul sanguin. Grupul acestor enzime previn apariţia tumorilor.

Surse reprezentative: cerealele (mai ales ovăzul), alunele şi nucile.

6. Flavonoidele, „substanţele imune ale plantelor", reglează fluxul sângelui în organism, împiedică formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul apariţiei infarctului.

Surse reprezentative, fructele: strugurii roşii, murele, cireşele, coacăzele negre, prunele şi citricele.

Mai multe