Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Alimente pentru vigoare şi pentru bună dispoziţie

18 aprilie 2013 18:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Adese, în anturajul nostru observăm că există persoane înzestrate cu o energie de invidiat. Pentru că, după opt sau zece ore de muncă intensă, aceste persoane sunt la fel de active ca la prima oră când îşi încep activitatea. Totuşi, fiecare dintre noi poate să -şi stimuleze energia şi să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă.

În opinia nutriţioniştilor, pentru a fi mereu în formă şi pentru a gândi pozitiv, trebuie să contăm pe anumiţi "parteneri de nădejde", la îndemâna noastră. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să includem în hrana de fiecare zi alimente bogate în vitamine, minerale, oligoelemente şi alte substanţe active, precum flavonele, acizii graşi, uleiurile volatile, care pun pe fugă bolile şi ne revigorează fizic şi psihic.

Banana, un calmant al sistemului nervos

Vă menţineţi calmul şi acţionaţi cu tact, dacă mâncaţi banane. Acest fruct plăcut la gust este bogat în vitamine : A,C, E şi B6 (în cantitate semnificativă) şi în serotonină, substanţă cunoscută sub numele de „ hormonul fericirii", care induce starea de linişte şi de bine în organism. Totodată, magneziul, fibra vegetală şi acidul folic, substanţe prezente în compoziţia bananei, contribuie la schimbarea stării de spirit şi la revigorare. Unele studii susţin că banana este un aliment hrănitor ca şi carnea.

Portocala, un renumit antidepresiv

Atunci când organismul este biciuit de stres, trebuie să consumăm mai multă vitamina C. Lipsa acestui antioxidant din organism este legată de starea de depresie. De aceea, în zilele cu un program foarte încărcat, nutriţioniştii ne îndeamnă să mâncăm portocale, fructe foarte sănătoase care conţin din belşug vitamina C.

Drojdia de bere, un protector al sistemului nervos

Pentru un tonus robust, mâncaţi drojdie de bere! Bogată în vitamine din complexul B, drojdia combate anemia şi epuizarea fizică. Mai mult, o cantitate importantă de crom din compoziţia acestui tonic nervos alungă starea de nelinişte din organism. Consumaţi drojdie (cât o nucă) de două-trei ori pe zi, un interval mai mare de timp şi veţi fi mereu în formă.

Ovăzul, un izvor de energie

Ovăzul este un aliment foarte sănătos pentru organism şi pentru starea noastră de spirit. Având un conţinut bogat în substanţe active: proteine, grăsimi nesaturate, vitamine, minerale, carbohidraţi şi fibre această cereală este comparată de specialişti cu un izvor de energie. Dacă sunteţi lipsiţi de forţă, dacă aveţi o senzaţie permanentă de somnolenţă sau de incertitudine includeţi ovăzul în dieta voastră. Carenţa vitaminelor B6 şi B5 pe care le conţine ovăzul este în strânsă legătură cu depresia, cu oboseala şi cu durerile de cap.

Pâinea de secară menţine voia bună

Dintre sortimentele de pâine, cea de secară este un aliment foarte bun pentru întregul organism şi pentru buna dispoziţie. Consumaţi pâine de secară, bogată în vitamine din complexul B, pe care acest aliment le conţine din abundenţă. Inclusă în dieta zilnică, pâinea de secară este benefică atât pentru sistemul nervos, cât şi pentru artere, pentru intestine şi pentru vasele de sânge.

Peştele previne depresia

Peştele este apreciat de specialişti ca fiind un aliment uşor şi sănătos, bogat în vitamine ( A, B şi D) şi în minerale (fosfor, fier şi zinc-un tonic de excepţie pentru creşterea imunităţii şi pentru regenerarea celulelor). Dacă este consumat de trei-patru ori pe săptămână, preparat la grătar sau folosit ca ingredient de bază în diferite salate de crudităţi, nutriţioniştii susţin că acest aliment reduce riscul de a ne îmbolnăvi de depresie.

Reţeta săptămânii

Peşte cu salată de andive

Timp de preparare: 30 de minute

Calorii: 120/100g

Ingrediente: 500 g crap, 500 g andive, 100 g iaurt, zece linguri orez fiert, 50 ulei de măsline, piper şi cimbru-după gust, sucul unei lămâi.

Preparare: Se curăţă peştele, se spală bine şi se unge cu ulei, apoi se prepară la grătar. .

Separat, se curăţă andivele, se taie partea tare, se pun într-un vas cu apă rece pe foc şi când încep să fiarbă se dă vasul deoparte. Se scot andivele, se clătesc cu apă rece, se lasă să se scurgă, apoi se taie fideluţă. Orezul fiert, iaurtul şi condimentele se amestecă , bine; în această compoziţie se încorporează andivele, sucul de lămâie şi uleiul de măsline.

Fiecare bucată de peşte preparat la grătar se serveşte cu o porţie de salată de andive.

Mai multe