Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Fructele de sezon ne menţin în formă
Murele, merele dulci, prunele şi caisele -fructe de vară aromate, suculente şi dulci sunt un izvor de beneficii pentru sănătate. Acum, în sezonul estival, o cură cu delicioasele fructe de vară ne menţin în formă şi ne ajută să prevenim numeroase probleme de sănătate.
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne recomandă curele cu aceste fructe de sezon, care combat efectele stresului şi ne reîmprospătează forţele.
Murele previn efectele îmbătrânirii
Revigorante şi hidratante în acelaşi timp, murele sunt foarte bogate în antocianine, substanţe antioxidante, care combat acţiunea radicalilor liberi şi efectele îmbătrânirii. „De fapt, dintre fructele de pădure, murele ne oferă cea mai mare cantitate de antocianine.
De asemenea, datorită vitaminelor E , C şi a bioflavonoidelor pe care le conţin, murele sunt indicate în prevenirea şi în tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi circulatorii.
Mai mult, aceşti antioxidanţi puternici ne protejează împotriva diferitelor forme de cancer, a infecţiilor şi încetinesc procesele degenerative ale organismului", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Dacă majoritatea fructelor se consumă cu prudenţă de persoanele care au afecţiuni diabetice, murele pot fi savurate la discreţie.
Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Spitalul Oncologic al Statului Ohio din SUA au demonstrat că murele au efect protector împotriva cancerului de colon şi esofagian.
Merele de vară reglează colesterolul
Merele de vară trebuie consumate în fiecare zi, datorită aportului lor de substanţe nutritive. Vitamina C predomină în compoziţia aromatelor fructe şi de aceea, consumatorii consecvenţi sunt mai puternici în faţa infecţiilor şi a bacteriilor de tot felul care ne înconjoară.
Totodată, consumul frecvent de mere de vară este asociat cu un risc scăzut de diabet şi de boli cardiovasculare prin scăderea colesterolului din sânge .
În sezonul estival, merele de sezon protejează pielea în mod natural de radiaţiile solare ultraviolete.
Un studiu recent a demonstrat că antioxidanţii din coaja unor soiuri de mere cresc mult rezistenţa tegumentului la radiaţiile ultraviolete solare, protejându-ne astfel de neplăcerile zilelor caniculare. Merele sunt ideale în curele de slăbire. Un fruct de mărime medie furnizează doar 81 de calorii, iar fibrele conţinute îi sporeşte saţietatea. În acelaşi timp, aceste fructe pot fi consumate fără probleme seara, deoarece au efecte relaxante şi favorizează somnul.
Prunele, beneficii multiple pentru organism
Zemoase, dulci,cu o culoare unică în gama fructelor, prunele sunt apreciate ca un fruct energizant şi un tonic al sistemului nervos. Prin aportul de vitamine (A, B1, B2 C ), de săruri minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier, mangan, sodiu), dar şi prin bogăţia hidraţilor de carbon şi a acizilor organici, prunele sunt recomandate de nutriţionişti într-o varietate de afecţiuni:biliare, hepatice, renale, nevroze , obezitate, gută, hipertensiune arterială, hemoroizi, surmenaj (fizic şi intelectual), ateroscleroză, îmbătrânirea ţesuturilor, constipaţie şi răceli.
Caisele, o sursă importantă de calciu
Cercetări recente au demonstrat faptul că există o legătură strânsă între nivelul calciului din organism şi greutate. În această ecuaţie intervine şi vitamina D care acţionează ca un hormon care echilibrează şi fixează nivelul calciului în corp.
Persoanele care consumă alimente bogate în calciu ( caise, fructe uscate, morcovi, brânzeturi sau lactate) îşi protejează sistemul osos, dinţii şi părul, menţinându-şi greutatea la o cotă ideală. În dieta cotidiană, caisele reprezintă o sursă sigură şi plăcută de calciu, de alte minerale valoroase pentru starea de sănătate a organismului (magneziu, fosfor, crom, brom), dar şi de vitamine (B1,B2, C şi cantităţi semnificative de vitamina A).
Reţeta săptămânii
Găluşte cu caise
Timp de preparare: 40 de minuteCalorii : 130/porţia
Ingrediente:4 pahare de făină, 4 pahare de apă, 4 ouă, 4 linguri de unt, 4 linguri de zahăr, 10 linguri de pesmet, arome, 24 de caise.
Preparare: Fierbeţi apa cu untul şi când începe să clocotească luaţi vasul de pe foc; adăugaţi pe rând ouăle şi făina, amestecând foarte bine compoziţia. Împărţiţi aluatul în 24 de bucăţi.
Apoi înfăşuraţi fiecare caisă, fără sîmbure, într-o bucăţică de aluat. Găluştele se fierb în apă până se ridică la suprafaţa vasului, apoi le treceţi prin pesmetul rumenit în unt, amestecat cu zahăr şi cu arome.