Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Alegeţi nutrienţii din surse naturale
Medicii şi terapeuţii ne recomandă frecvent să nu neglizăm doza de vitamine şi minerale necesare organismului în fiecare zi. În acelaşi timp, farmaciile şi plafarele sunt pline de oferte cu tablete moderne care au puterea să ne menţină în formă.
Nutriţioniştii ne asigură că, dacă alegem un meniu sănătos, care să completeze necesarul de nutrienţi pentru fiecare zi, nu trebuie să luăm pastile pentru a fi sănătoşi şi activi.
Dacă meniul nostru este sărac în fructe şi legume, în mod firesc avem nevoie de suplimente alimentare pentru a ne proteja sănătatea. De asemenea, în perioadele solicitante pentru organism, un supliment recomandat de medic este o sursă sigură de revigorare.
„Este bine să eliminăm din meniul zilnic alimentele care nu aduc beneficii nutriţionale copului nostru, precum: prăjelile, produsele de patiserie, prăjiturile, mezelurile, zahărul. În acelaşi timp, în hrana de fiecare zi trebuie să se regăsească : legumele, fructele, peştele, ouăle şi carnea slabă, de pasăre mai ales", ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Persoanele aflate în convalescenţă, vârstnicii, persoanele care prestează munci grele, sportivii şi femeile însărcinate au nevoie de vitamina B12 , greu de recuperat din produsele vegetale, iar pentru fumători, vitamina C este un tonic de mare ajutor.
De aceea, este firesc să ştim care sunt nutrienţii de care avem nevoie şi care sunt sursele naturale din care să-i obţinem.
Vitamina A
Iată o vitamină foarte importantă pentru sănătatea oaselor, pentru ochi, piele şi pentru creşterea imunităţii.
Poate fi procurată din : legume şi fructe verzi, fructe şi legume galbene şi portocalii :mango, caise, dovleac, morcov, gălbenuş de ou, peşte şi ficat.
Vitamina B1
Este cunoscută sub numele de tiamină şi joacă un rol important pentru sistemul nervos, cel muscular, contribuind la transformarea glucozei în energie. De asemenea, este un tonic pentru inimă şi un duşman al stresului.
Poate fi procurată din : cereale integrale, orez brun, seminţe de susan, nuci, ficat, ouă, peşte şi carne de porc.
Vitamina B2
Este cunoscută sub numele de riboflavină şi este benefică pentru digestie, vedere şi pentru o piele sănătoasă. În acelaşi timp, revigorează organismul, deoarece este o sursă de energie.
Poate fi procurată din: ouă, lactate, carne, legume şi fructe verzi, dar şi din cereale integrale.
Vitamina B12
Este un remediu recunoscut care previne oboseala şi stările frecvente de slăbiciune la schimbarea vremii. Totodată, stimulează producerea globulelor roşii.
Poate fi procurată din: produse de origine animală: carne, ficat, ouă şi lactate.
Acidul folic
În organism, această vitamină este asimilată sub formă de acid folic şi este cunoscută sub numele de Vitamina B9. Împreună cu Vitamina B12 previne anemia în cazul adulţilor şi malformaţiile de coloană la copii.
Poate fi procurată din : broccoli, avocadă, orez brun, sfeclă roşie, ciuperci , varză de Bruxelles.
Vitamina C
Este recunoscută pentru faptul că previne infecţiile, contribuie la vindecarea rănilor, creşte imunitatea organismului şi stimulează producerea colagenului. Poate fi procurată din :fructe , legume, fructe proaspete de pădure, verdeţuri, citrice, kiwi şi pătrunjel.
Vitamina D
Este o vitamină pe care o asimilăm stând la soare; ea ajută organismul să depoziteze fosforul şi calciul în organism. În acelaşi timp, este un tonic pentru oase.
Poate fi procurată din: lapte, ouă şi diferite sortimente de peşte: hering, ton, somon şi sardine.
Vitamina E
Ca şi vitamina C, această vitamină este un antioxidant foarte important pentru sănătatea organismului: protejează celulele nervoase şi joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă, încetinind procesul de îmbătrânire.
Poate fi procurată din: seminţe de floarea-soarelui, nuci, migdale, spanac şi sparanghel.
Calciu
Este un tonic dovedit pentru oase, muschi, sistemul nervos şi pentru dantură. În acelaşi timp, reglează ritmul bătăilor inimii . Poate fi procurat din: brânzeturi, lapte, iaurt, legume, seminţe de susan şi din legume cu frunze verzi.
Magneziu
Protejează sistemul nervos, pe cel osos, dar şi musculatura. Totodată este o sursă de energie pentru organism. Poate fi procurat din: fructe şi legume verzi, nuci, lactate, peşte, cereale integrale şi orez brun.
Fier
Este un factor esenţial pentru producţia de hemoglobină şi un cărăuş al oxigenului în celulele din corp. Poate fi procurat din: gălbenuş, ficat, nuci, legume cu frunze verzi, carne roşie, cereale integrale.
Zinc
Reglează producţia de hormoni şi pofta de mâncare. Totodată este un tonic pentru sistemul imunitar. Poate fi procurat din : lapte, cereale, nuci, carne şi se asimilează foarte bine din produsele animale.
Potasiu
Ţine în frâu tensiunea arterială, bolile de inimă, impulsurile nervoase şi musculare. Poate fi procurat din : banane, avocado, struguri, roşii, iaurt, căpşuni şi pui.