Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Cum ţinem post fără să ne îmbolnăvim

21 martie 2013 20:01   Sănătate
Ultima actualizare:

Alimentele de post, precum lactatele din soia, cartofii dulci, ridichiile de lună, fructele oleaginoase şi morcovii sunt alimente care menţin nivelul energiei în lipsa „hranei de dulce", înterzisă de tradiţie.

„Hrana de post poate priva organismul de vitamina B12 , care se găseşte în concentraţii mari în produse de origine animală. Persoanele care postesc mai mult de o lună şi jumătate, cât durează Postul Mare al Paştelui, trebuie să consume multe sucuri de legume, de fructe şi preparate din soia. Vitaminele, mineralele şi enzimele, conţinute de aceste alimente, ajută la buna funcţionare a organelor vitale şi menţin energia.

Deoarece vitamina B12 lipseşte din hrana de post, în acest interval sunt necesare şi suplimentele de vitamina B12 pentru a evita simptome neplăcute cum ar fi palpitaţiile, oboseala şi dificultatea de concentrare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Lactatele din soia sunt energizante

Laptele şi iaurtul preparate din soia conţin fibre solubile şi o bogăţie de nutrienţi. La fel şi brânza din soia, numită tofu, fie că este simplă sau îmbogăţită cu ardei ori cu chimen, conţine proteine necesare menţinerii unui nivel optim de energie şi unui sistem imunitar echilibrat. Lactatele din soia menţin sănătatea inimii, reduc nivelul colesterolului „rău" din sânge şi trebuie să completeze hrana celor care postesc mai mult de o lună şi jumătate.

Cartofii dulci menţin energia

Printre alimentele bogate în nutrienţi, ce trebuie consumate în post, sunt şi cartofii dulci, care conţin proteine, vitamine (C şi E), minerale şi o concentraţie mare de betacaroten.

Delicioasa legumă are efecte antiinflamatorii, sporind şi acuitatea vizuală, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici. Totodată, cartofii dulci sunt o sursă de calciu (care menţine densitatea osoasă), de mangan (care echilibrează nivelul glucozei din sânge) şi de cupru (benefic în procesul de vindecare în cazul afecţiunilor cutanate).

Mai mult, ceaiul preparat din cojile cartofilor dulci este un adjuvant preţios în tratamentul hipertensiunii arteriale. Când sunt consumaţi în cure de 20 de zile, de cinci-şase ori pe an, cartofii dulci previn apariţia cancerului.

Ridichiile previn anemia

Legume timpurii, ridichiile de lună au apărut în pieţe. Trebuie să le mâncăm fără teamă că ne îngrăşe, deoarece o porţie de 100 g de ridichi are o valoare energetică de numai 20 kcal.

Aceste legume conţin vitaminele A, B1, B9 şi C, cu efecte antioxidante şi depurative. Nici frunzele ridichiilor nu trebuie aruncate. Adăugate în ciorbe, în salate sau în tocăniţe de legume, ele combat cu succes anemiile.

O cură zilnică cu zece ridichi, urmată timp de două săptămâni, combate simptomele specifice avitaminozei: somnolenţă, tulburări de ritm cardiac, astenie şi sângerări ale gingiilor, frecvente primăvara. Ridichiile trebuie incluse şi în hrana bolnavilor hepatici, deoarece drenează ficatul, stimulează secreţia bilei, ajutând şi la eliminarea acesteia.

Nucile reglează nivelul tensiunii

Nucile sunt săţioase şi hrănitoare. Ca surse de vitamine (A, B, C şi E), de minerale (iod, potasiu, fier, magneziu, zinc şi fosfor) şi de proteine, nucile previn carenţele nutriţionale.

Mai mult, aceste fructe oleaginoase menţin tonusul psihic, atât de necesar în timpul postului. Cercetările recente au dovedit şi rolul activ al nucilor în reducerea nivelului colesterolului „rău" şi în reglarea tensiunii arteriale. În post, nucile pot fi adăugate în salatele de crudităţi sau în mâncărurile de legume. Cine consumă zilnic miezul de la patru-cinci previne bolile cardiovasculare, spun specialiştii.

Morcovii, un aliment de bază în post

Morcovii, surse valoroase de betacaroten (provitamina A), protejează sănătatea ochilor, a pielii şi a mucoaselor. Ca aliment de bază în timpul postului, morcovii completează alimentaţia persoanelor care postesc cu vitamine :C , complexul B), cu minerale cum ar fi : calciul, fosforul, fierul, magneziul, potasiul şi cu hidraţi de carbon. Preparaţi sub formă de salate, asezonate cu seminţe de susan (bogate în lecitină), cu pătrunjel (o sursă valoroasă de vitamina C) şi cu ulei de măsline, hrana pe bază de morcovi ţine la distanţă anemia şi astenia, afecţiuni specifice sezonului de primăvară.

Reţeta săptămânii

Salată de cartofi dulci cu mere şi cimbru

Timp de preparare: 50 minute.Calorii: 85/porţia

Ingrediente: 500 g cartofi dulci, 2 mere, o linguriţă de cimbru măcinat, suc de lămâie, 4 linguri ulei de măsline, piper măcinat( un vârf de cuţit), 4 linguri de porumb din conservă.

Preparare: Cartofii dulci se fierb cu puţină sare într-un vas acoperit cu capac.După ce s-au fiert, când s-au mai răcit, se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Merele spălate se taie, de asemenea, cubuleţe şi se stropesc cu puţin suc de lămâie.

Cartofii, merele şi boabele de porumb se amestecă foarte bineîntr-un castron şi se asezonează cu un sos preparat din uleiul de măsline, din sucul unei lămâi, amestecat cu 100 ml apă plată şi din condimente. Fiecare porţie de salată se serveşte ca aperitiv.

Mai multe