Spune-mi ce mănânci şi-ţi voi spune cum trăieşti
În acest caz, oboseala cronică este rezultatul unei epuizări, fizice şi psihice. Pentru a vă menţine în formă, este bine să alegeţi alimentele bogate în vitamine, în săruri minerale şi în oligoelemente. De exemplu, vitamina E diminuează oboseala şi se găseşte în uleiuri vegetale: de germeni de grâu, de soia, de porumb şi de floarea-soarelui.
„Fructele şi legumele proaspete trebuie consumate din belşug. Prin alcalinitatea lor, aceste crudităţi neutralizează acidul lactic, «fabricat» în organism în timpul efortului fizic", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
„Consumaţi kiwi pentru aportul de vitamina C, drojdie de bere pentru complexul vitaminic B, iar ficatul de morun vă asigură necesarul de vitamine A şi D. În acelaşi timp, morcovii cruzi (plini de betacaroten), ţelina şi broccoli, alte surse de vitamine (A, B, C, K şi betacaroten) trebuie să adăugate în meniul zilnic. Să ţinem seama că şi mandarinele, uşor de procurat în sezonul rece, pe lângă vitamina C, sunt surse de brom, un protector al sistemului nervos."
Alături de aceste crudităţi, brânza şi laptele de capră (bogate în calciu) combat oboseala cronică.
Iată un exemplu de meniu de iarnă cu efecte antioboseală
La micul dejun: Legume cu lămâie, broccoli cu pătrunjel şi două mandarine.
La prânz: Salată de sfeclă roşie cu porumb, supă de varză cu lămâie şi usturoi.
La cină: Supă de morcovi, varză şi de cartofi, un ou cu usturoi, brânză de vaci şi un fruct kiwi.