Spune-mi ce mănânci: Turmericul (Curcuma) un condiment care ține la distanță numeroase boli grave

15 iunie 2017 19:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Turmericul ( Curcuma), un condiment cu gust amărui, asemănător Ghimbirului ( Zingiber Officinalis) cu care se înrudeşte, atrage tot mai mult atenția comunității științifice internaționale datorită proprietăților sale terapeutice.

Rădăcina plantei conţine ulei volatil, camfor şi curcumina- o substanţă cu rol protector împotriva cancerului de colon, de stomac și de piele.

Studii recente, referitoare la efectele terapeutice ale acestui condiment, confirmă faptul că în ţările în care Turmericul este folosit în numeroase preparate culinare, cazurile de cancer sunt mult mai rare. Totodată, s-a constatat că acest condiment dizolvă şi pietrele de bilă. În Cartea Sănătății, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă folosirea acestui condiment în dietă, deoarece împiedică formarea gazelor în intestin şi are un rol hepatoprotector datorită aceleiaşi substanţe-curcuma. În anotimpul rece, reumaticii care folosesc acest condiment nu se mai confruntă cu persistenţa durerilor. Dar bolnavii care urmează un tratament cu anticuagulante trebuie să consulte medicul în privinţa modului de folosire.

Cele mai importante beneficiil ale turmericului

Cercetările efectuate în cele mai mari laboratoare din lume, au scos la iveală că Turmericul are acţiune colagogă, coleretică și crește capacitatea ficatului de a elimina toxinele. Totodată, Turmericul are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, antivirală,  previne degenerarea articulațiilor, menținându-le flexibilitatea. În același timp,  administrarea Turmericului reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer, calmează tusea, durerea în gât și combate direct durerile reumatice.

Reţeta săptămânii

Chifteluţe de legume cu turmeric

Timp de preparare : o oră

 Calorii :70 porţia

Ingrediente: 250 g caşcaval, 100 g seminţe decojite de dovleac, 250 g dovlecel, o lingură de pudră de turmeric, doi morcovi,  pesmet, 3 ouă, 500 ml supă de legume, verdeţuri : mărar, pătrunjel și 3 linguri de ulei de măsline.

Preparare: Legumele curăţate se dau pe răzătoarea mică. Apoi se amestecă cu celelalte condimente. Se formează chifteluţe care se înăbuşesc în uleiul de măsline amestecat cu supă de legume. Chifteluțele se asezonează cu mărar tocat mărunt.   

Mai multe