Spune-mi ce mănânci...Consumul de castane comestibile ne menține în formă

17 noiembrie 2016 18:29   Sănătate
Ultima actualizare:

Suntem în sezonul castanelor comestibile! Studiile recente arată că atunci când sunt consumate cu moderație, câte trei-patru castane pe zi, delicioasele fructe aduc numeroase beneficii sănătății noastre: combat anemia, reduc nivelul colesterolul cel „rău”, tratează neplăcerile digestive şi revigorează sistemul nervos.

Recomandarea specialiștilor

Specialiştii atrag atenţia că atunci când consumăm aceste fructe trebuie să eliminăm din alimentaţie alte alimente bogate în calorii, deoarece castanele au un conţinut caloric ridicat (100 g conţin aproape 200 de calorii) care se datorează carbohidraţilor şi nu grăsimilor. În castane se regăsesc multe săruri minerale importante, precum : potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B6), vitamina E şi o cantitate modestă de vitamina C.

Consumul de castane previne bolile de inimă

Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele comestibile sunt sărace în grăsimi; în schimb, aceste fructe au un conţinut mai ridicat de fibre, care favorizează scăderea  nivelului de colesterol „rău” din sânge. Totodată, fiind lipsite şi de colesterol, şi de sodiu, dieta cu castane este o alegere indicată pentru cardiaci, iar nutriționiștii recomandă ca fructele să fie  consume coapte în cuptor. De asemenea, specialiștii i precizează că prin consumul a trei castane coapte pe zi, riscurile de boli cardiovasculare şi, în acelaşi timp, cele de infarct miocardic sunt reduse cu 20 la sută.

Castanele comestibile revigorează sistemul nervos

Datorită complexului de vitamine B şi magneziului din compoziţie, castanele acţionează ca un medicament recomandat adulților și copiilor depresivi, având un efect asemănător antidepresivelor. Mai mult,  magneziul combate oboseala, stresul şi anxietatea.

Ce beneficii au pentru sănătate preparatele din castane

Este bine să știm ce beneficii au pentru sănătate cele mai gustoase preparate din castane şi în ce cantitate să le consumăm, fără riscuri.   Dieta cu deliciosul piure de castane revigorează sistemul nervos. Nutriţioniştii recomandă câte o porţie de şase linguri cu piure de castane pe zi. Cura trebuie urmată timp de patru săptămâni.

Piureul de castane, introdus în dietă ca desert, asezonat cu miere de tei şi cu scorţişoară are efecte benefice şi în tratarea problemelor respiratorii însoţite de tuse. În astfel de situaţii, se recomandă câte două porţii de piure de castane pe zi, după masa de prânz şi după cină. O porţie conţine 100 g de piure în care se adaugă două linguriţe de miere de tei şi o linguriţă de scorţişoară pudră. Dieta trebuie respectată cel puţin o săptămână. De asemenea, castanele coapte pot fi adăugate în supa de pasăre (câte două linguri de castane mărunţite într-un castron cu supă ) în cazul în care accesele de tuse persistă seara.    

Castanele fortifică sistemul imunitar

Vitaminele şi mineralele conţinute de castane sunt de mare ajutor  copiilor şi persoanelor în vârstă, vulnerabili la viroze respiratorii, dar şi celor care sunt în perioada de convalescenţă, deoarece aceste fructe au un rol dovedit în întărirea sistemului imunitar.

Făina de castane combate anemia

Conţinutul de tiamină (vitamina B1) completează rezervele de energie din organism. De aceea, castanele consumate sub formă de făină, câte două linguriţe adăugate într-o cană cu lapte, sunt un meniu hrănitor şi revigorant pentru copiii aflaţi în perioada de creştere, dar şi pentru cei anemici. Făina se prepară prin măcinarea castanelor coapte cu râşniţa de cafea.

Delicioasele castane sunt recomandate sportivilor

Potasiul şi magneziul conţinute de castanele comestibile combat oboseala musculară, şi de aceea, aceste fructe trebuie introduse în dieta sportivilor : adăugate în supe sau în aluaturi.

Când sunt contraindicate castanele

Castanele sărate şi prăjite sunt contraindicate mai ales cardiacilor şi hipertensivilor, datorită aportului de sodiu şi de grăsimi.

Rețeta săptămânii

Un pireu de castane delicios

Ingrediente: 500 g  castane, 300 ml de lapte degresat, o lingură de vanilie,  trei linguri de ulei de măsline pur.

Preparare: Se fierb castanele, iar miezul lor se trece prin maşina de tocat nuci. În pasta obţinută se adaugă celelalte ingrediente, amestecându-le bine până când compoziţia se omogenizează. Separat, se prepară un sirop din 40 g de zahăr, 75 ml de apă şi două linguriţe de rom. Ingredientele se fierb la foc mic până când siropul se îngroaşă.

Mai multe