Spune-mi cum arăţi ca să îţi spun ce să mănânci!

23 martie 2014 18:58   Sănătate
Ultima actualizare:

Mănânci la întâmplare fără să te gândeşti la consecinţe? Specialistul Click! dr.Ovidiu Chiş îţi spune de ce trebuie să ţii cont pentru a preveni dezechilibrele alimentare şi ce trebuie să mănânci în funcţie de tipul constituţional.

Tipul constituţional cu aspectul fizic subţire, slab; cu vitalitate mică, rezistenţă mică la efort şi la boli, ten alb-gri.

Alimente indicate: mâncăruri calde, gătite, hrănitoare: lactate, ouă, fructe dulci, legume gătite, cereale (grâu, orez), seminţe şi nuci.

Condimente indicate: lemn dulce, vanilie, nucă de cocos, lămâie, sumac, măcriş, şovârf (oregano), cimbru, tarhon, ţelină, usuroi,  pătrunjel, leurdă, scorţişoară, coriandru, cătină şi nucşoară.

Alimente contraindicate: gusturile amar, astringent şi picant în exces; alimente reci, crude, uscate sau congelate, carne de orice tip şi leguminoase. Tipul constituţional cu aspectul fizic mediu, atletic; vitalitate şi rezistenţă medie la efort şi la boli, ten strălucitor, roz sau arămiu.

Alimente indicate: mâncăruri şi băuturi cu efect răcoritor: lapte dulce, unt şi lactate nesărate, cereale (grâu, orez), fasole, legume dulci şi amare.

Condimente indicate: chimen, coriandru, fenicul, cardamom, salvie, mentă, roiniţă, leuştean, mărar, măghiran, hasmaţuchi, lemn dulce, vanilie, nucă de cocos, anason, rozmarin, turmeric, şofran, frunze de coada şoricelului şi păpădie.

Alimente contraindicate: alimente fierbinţi, prea picante, prea sărate sau acre, cu adaosuri sintetice, fermentate, carne de orice tip, alcool şi ketchup.Tipul constituţional cu aspectul fizic mare şi robust; vitalitate şi rezistenţă mare la efort şi la boli, ten alb mat, luminous şi piele groasă.

Alimente indicate: mâncăruri calde şi uşoare, multe crudităţi, legume şi fructe proaspete, în special picante şi amare, fructe uscate, cereale (hrişcă, porumb, orz, mei) şi leguminoase (fasole, soia).

Condimente indicate: ghimbir, muştar, piper, cayene, usturoi, hrean, cuişoare, obligeană, dafin, busuioc, şovârf (oregano), cimbru, tarhon, ţelină, pătrunjel, leurdă, scorţişoară, turmeric, şofran, frunze de coada şoricelului şi păpădie.

Alimente contraindicate: prea mult dulce, acru, sărat; mâncăruri grele, reci şi grase, produse de cofetărie, patiserie, panificaţie, carne de orice tip, paste făinoase, făină albă, cartofi prăjiţi, zahăr şi lactate.

Mai multe