Spune-mi cum mănânci ca să-ţi spun cât trăieşti!
A împlinit recent 90 de ani şi pare mai activ ca niciodată! Dr. Ovidiu Bojor, unul din cei mai mari specialişti români în terapii cu produse naturale, dezvăluie pentru Click!, într-un serial inedit, care sunt secretele unei vieţi lungi, sănătoase şi active.
Consumul de alimente în stare crudă. Din comoditate sau din necunoaştere, folosim din ce în ce mai puţine crudităţi care, comparativ cu fructele şi legumele prelucrate, au o valoare nutritivă şi terapeutică mult mai mare. Consumarea fructelor şi a celor mai multe dintre legume şi seminţe proaspete (ca atare, în stare crudă) sau a sucului celular proaspăt obţinut din ele, atât în alimentaţie cât şi în scopuri terapeutice, este forma ideală care păstrează toate calităţile naturale ale substanţelor active elaborate de celula vegetală.Masa din alimente gătite. O masă obişnuită (formată dintr-o supă, o mâncare cu carne şi legume şi o prăjitură) determină o creştere rapidă a numărului de leucocite faţă de valoarea normală. Acest fenomen este similar cazurilor de boli infecţioase sau inflamatorii. Reacţia de apărare a organismului în urma consumării alimentelor gătite se numeşte leucocitoză digestivă. Numărul de leucocite revine la normal abia după o oră şi jumătate. Experienţele au demonstrat că, în cazul în care sunt hrănite numai cu alimente gătite, animalele de laborator se îmbolnăvesc grav şi mor în scurt timp.Alimentaţia mixtă. În cazul consumării unor alimente preparate din legume şi fructe proaspete, crude, cu structura vie, numărul de leucocite rămâne în limite normale. În cazul alimentaţiei mixte, alcătuită din alimente gătite şi crudităţi, consumate fie înainte, fie imediat după masă, fenomenul de leucocitoză digestivă este foarte redus.Fierberea în abur. O gamă întreagă de vitamine, enzime, fitohormoni şi alte substanţe active se inactivează prin fierberea direct în apă, iar o mare parte din sărurile minerale şi microelementele utile organismului sunt extrase şi îndepărtate. Superioară acestei modalităţi curente este fierberea direct în abur, într-un set de cratiţe suprapuse, un timp cât mai scurt.
Supranumit "Împăratul plantelor"
Dr. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a împlinit la 1 noiembrie 90 de ani. Personalitate de anvergură internaţională, dr. Ovidiu Bojor este considerat întemeietorul fitoterapiei române moderne. De aceea, a fost supranumit «Împăratul Plantelor» şi «Patriarhul Fitoterapiei».Timp de 25 de ani, a studiat şi cartat flora din Munţii Carpaţi. Metodologia elaborată a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite.