Staţi pe scaun cel mult 3 ore pe zi! Cum putem preveni cancerul de colon şi varicele
9 martie 2015 21:38
Sănătate
Ultima actualizare:
Lipsa prelungită de mişcare este cea care ne ruinează sănătatea. Scade forţa musculară, duce la o condiţie fizică precară, iar funcţiile întregului organism sunt afectate pe termen lung. Statul îndelungat pe scaun erste la fel de primejdios ca fumatul.
Foarte mulţi oameni stau, pur şi simplu, prea mult pe scaun: dimineaţa - la masa din bucătărie, unde iau micul dejun; apoi în maşină; după aceea la birou, în pauza de prânz - undeva, într-un local; iar la sfârşitul zilei - pe canapea, la televizor. Experţii americani spun că am avea şansa să ne prelungim viaţa, dacă am reduce durata zilnică de stat pe scaun la mai puţin de trei ore, condorm www.formula-as.ro. Iată la ce riscuri vă supuneţi:
- Durerile de spate sunt consecinţa cel mai des întâlnită a şederii prelungite. Dacă muşchii umerilor şi ai cefei sunt prea puţin solicitaţi, nu vor mai fi alimentaţi îndeajuns cu sânge, prin urmare nu vor primi sufiecient oxigen. Ei reacţionează formând contracturi şi transmiţând, ca semnal, o senzaţie de durere. Muşchii cărora nu li se oferă posibilitatea să lucreze se atrofiază.
- Problemele cardiace pot fi agravate, căci şi inima este un muşchi care trebuie stimulat şi întărit. Mişcarea menţine arterele elastice, prevenind ateroscleroza. Această boală constă în depunerea de grăsimi şi calciu pe pereţii vaselor de sânge şi în îngustarea lor treptată, ceea ce duce în decursul anilor la scăderea fluxului sanguin. Netratată, afecţiunea se poate solda, în final, cu un infarct. În acelaşi timp, apar contracţii necontrolate ale inimii (extrasistole) care pot provoca moartea bolnavului.
- Varicele sunt şi ele favorizate de statul pe scaun. Soluţia e simplă: să ne ridicăm din când în când şi să facem câţiva paşi. Aşa ne activăm pompa musculară şi atenuăm disconfortul. Prin mişcarea gleznelor, muşchii gambelor se întind şi se relaxează. Ei exercită o anumită presiune asupra venelor, făcând ca sângele să fie trimis înapoi, de la picioare spre inimă.
- Diabetul de tip 2 provine tot din lipsa de mişcare, combinată cu un surplus de greutate corporală. Se ajunge la un raport defectuos între cantitatea de energie acumulată în organism şi cea cheltuită, rezultatul fiind în cele din urmă supraponderalitatea. Mişcarea, dimpotrivă, reduce glicemia şi combate diabetul.
- Cancerul nu apare din simplul motiv că un om stă prea mult pe scaun. Totuşi, din ce în ce mai multe studii indică o conexiune între cancerul de sân şi de colon şi lipsa de mişcare. Cercetătorii spun că persoanele care fac zilnic o plimbare de o oră, în pas alert, îşi pot micşora riscul cancerului de colon cu 40%.
Câteva mişcări la îndemâna oricui
- Lăsaţi maşina în garaj şi mergeţi la serviciu cu bicicleta sau ieşiţi din metrou cu o staţie mai devreme, ca să aveţi un drum mai lung de parcurs pe jos.
- Urcaţi scările în loc să luaţi liftul sau, în clădirile înalte, urcaţi măcar două-trei etaje cu piciorul.
- Ridicaţi-vă de la locul dvs. de muncă din când în când, ca să vă luaţi un pahar cu apă, ori să vizitaţi un coleg din biroul alăturat.
- Staţi în picioare cât timp telefonaţi (eventual într-un singur picior - acesta este un bun exerciţiu de echilibru).
- Schimbaţi-vă la anumite intervale poziţia pe scaun dacă rămâneţi mai mult timp aşezaţi sau ţineţi picioarele sprijinite la oarecare înălţime, de pildă pe un taburet.