Ştiai că transpiraţia cauzată de stres miroase diferit?
Transpiraţia cauzată de mişcare sau de un surplus de căldură este produsă de glandele sudoripare ecrine şi este formată în principal din apă şi o cantitate redusă de proteine şi lipide.
Transpiraţia cauzată de stres, pe de altă parte, vine atât din glandele sudoripare ecrine, cât şi din glandele sudoripare apocrine, care eliberează o cantitate mult mai mare de lipide şi proteine. Concluzia: lipidele şi proteinele, fiind magneţi pentru bacterii, transpiraţia cauzată de stres va avea un miros mult mai pregnant şi mai supărător decât cea normală, de zi cu zi. Aceasta este concluzia la care au ajuns, în urma unui studiu, Beiersdorf, în colaborare cu Daacro (Diagnostic Assessment and Clinical Research Organization). Practic, transpiraţia cauzată de stres este primul indiciu care te dă de gol în momentele tensionate, stresându-te şi mai tare şi afectându-ţi performanţele.
Acesta este stresul negativ. Dar mai există o formă de stres, cea pozitivă. Sunt situaţii în care stresul îţi poate îmbunătăţi performanţa, ajutându-te să te zbaţi pentru a te ridica la înălţimea aşteptărilor. Stresul pozitiv îţi hrăneşte creativitatea sau te energizează mental pentru evenimentele şi proiectele importante din viaţa ta. Pentru a te bucura de aspectele pozitive ale stresului, în primul rând trebuie să înveţi să controlezi efectele negative pe care acesta le are asupra ta, atât mental, cât şi fizic.