Știați din ce este compusă fericirea? La unul dintre compuși moleculele seamănă cu ce găsim în cannabis

4 iulie 2021 13:54   Sănătate
Ultima actualizare:

Cu toții știm că ne dorim să fim fericiți, însă acest sentiment este diferit de la om la om. Sentimentele sunt diferite, stările sunt diferite, însă în toate cazurile, această stare este dată de patru compuși chimici. Andreea Raicu și Paul Olteanu au povestit într-un podcast al lui Mihai Morar ce este de fapt această fericire.

Astfel, aflăm că ceea ce numin noi ”fericire”, este un mix între patru chimicale: dopamină, numit și hormonul recompensei, endorfina, oxitocina și serotonina.

Dopamina  îți dă motivația. Este sentimentul acela care, atunci când tragi într-o direcție simți că te apropii de ceea ce îți dorești să obții. E ca atunci când persoana care îți place îți răspunde la mesaj.

Dopamina este foarte importantă, iar absența ei duce și la anumite probleme neurologice. Însă când ai dopamină, aceasta îti dă combustibilul să te dai jos din pat, să mergi la alergare, să faci un lucru greu dar satisfăcător. Însă dopamina în cantități mari devine periculoasă.

Endorfinele se mobilizează la sport, la râs, la sex, cu precădere la chestii fizice.

Oxitocina este un hormon care mediază vulnerabilitate și încredere. Cand oameni care sunt apropiați împărtășesc experiențe unii cu ceilați, când ți-e greu și ai pe cineva alături de tine, când o mămică naște, mai ales în mod natural, se secretă foarte multă oxitocină care sudează relația de atașament cu copilul. Oxitocina se mai numeșe și hormonul încrederii.

Serotonina îți dă sentimentul, în contrast cu dopamina, că ești bine cu ce ai în prezent. Serotonina este în aceeasi categorie de molecule cu canabinoizii, cu ceea ce est eîn cannabis. Și serotonina și canabinoizii te fac să te simți bine cu ceea ce ai în prezent.

Important este ca oamenii să fie conștienți de cei patru compuși și să încerce să îi dozeze în așa fel încât să fie în beneficiul lor.

Citește și:

Cum stimulezi natural hormonul fericirii 

De ce este sexul cel mai bun antidepresiv?

Mai multe