Știți că zăpada are efecte tonice și vindecătoare?

16 ianuarie 2019 18:53   Sănătate
Ultima actualizare:

În vreme de iarnă, când viscolul suflă cu putere, ne dorim să stăm la căldură. Totdeauna, zilele foarte friguroase, când se spune că de frig crapă și pietrele, predispun la răceli și la dureri reumatice. În astfel de momente, în general, semenii noștri tratează situațiile neplăcute cu ceaiuri calde și băi fierbinți. Din păcate, terapeuții susțin că, prin aceste remedii, vitalitatea organismului nostru scade și devenim mai vulnerabili la boli.

Totuși, de multă vreme,  pentru combaterea virozelor, a bolilor reumatice și  pentru revigorarea tonusului psihic  există un  leac despre care doar puțini semeni de-ai noștri au auzit: tratamentul cu zăpadă și frig. Practicat frecvent în mănăstiri (la Mănăstirile Cozia și Iezer  de exemplu), tratamentul cu zăpadă a scos în evidență efectele sale deosebite pentru sănătate. Practicanții acestui tratament susțin că este important un lucruesențial: să profităm de ”medicamentul” zăpadă, deoarece călirea organismului cu zăpadă are efecte  extraordinare pentru imunitate. 

În mod surprinzător, zăpada este un puternic antiinflamator, are efecte calmante și este un tonic pentru piele. Mai mult, în asociere cu mișcarea, zăpada  ajută la  reglarea circulației  periferice și a ritmului cardiac. De asemenea, terapeuții susțin că tratamentul cu apă, obținută  din topirea zăpezii, este un remediu naturist care contribuie la prevenirea, dar și la vindecarea anumitor boli.

Metoda mersului desculț pune sângele în mișcare

În lumea monahală, de la preotul german Sebastian Kneipp, specialist în tratamentele naturiste cu apă, s-a răspândit metoda mersului desculț prin rouă  și prin zăpadă, dar acest remediu trebuie să fie practicat, la început, doar 1-2 minute. După acest interval, practicantul  acestui tratament trebuie să-și pună în picioare șosete de lână și să meargă câteva sute de metri cu talpa piciorului sprijinită bine pe sol. În acest fel, sângele se pune în mișcare, iar picioarele se încălzesc bine, bine , iar această căldură  se răspândește în tot organismul. Cine vrea să se revigoreze, trebuie să continue acest exercițiu zilnic, însă mersul în zăpadă trebuie să crească progresiv până la 4-5 minute pe zi. Se spune că femeile care practică acest exercițiu vor combate  infecțiile urinare, cistitele, artritele și anexitele. Mai mult, deranjamentele digestive și cârceii, provocate de frig, vor dispărea.    

Mai multe