Stresul, un factor esenţial care stimulează apariţia demenţei

3 iulie 2014 22:51   Sănătate
Ultima actualizare:

Greutăţile psihice susţinute, care apar după vârsta de 40 de ani, au urmări dramatice la vârsta a treia, deoarece aceste necazuri cresc riscul îmbolnăvirii de Altheimer sau de demenţă senilă.

La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Goteborg (Suedia), în urma unui studiu care s-a desfăşurat vreme de 38 de ani, pe un lot de 800 de femei. La data când a început studiul, majoritatea subiecţilor aveau probleme psihice sociale, în legătură cu greutăţile vieţii-probleme de familie, şomaj sau boală.

Pe parcursul unui interval de 38 de ani, cercetătorii au constatat că, pe măsură ce cauzele stresului au crescut, femeile respective s-au îmbolnăvit de Alzheimer sau de demenţă.

Cercetătorii au constatat că odată cu apariţia unui nou stres, riscul apariţiei bolii a crescut cu un procent alarmant de 20%. Fiind convinşi că stresul şi suferinţa nu au şanse de vindecare în totalitate, realizatorii studiului au în vedere  realizarea unor medicamente care să atenueze efectele stresului şi suferinţei.   

Mai multe