Studiu: afinele, portocalele și fasolea, printre alimentele care ajută bolnavii de Covid-19

8 decembrie 2020 11:35   Sănătate
Ultima actualizare:

Un studiu lansat de Fundația Vodafone împreună cu cercetătorii de la Imperial College London a identificat câteva combinații combinaţii ale medicamentelor existente şi moleculelor din diverse alimente uzuale care ar putea ajuta pacienţii cu Covid-19.

Proiectul Corona-AI, lansat de Fundaţia Vodafone în luna aprilie în cadrul aplicaţiei mobile DreamLab în mai multe ţări, printre care şi România, urmăreşte identificarea unor combinaţii ale medicamentelor existente şi moleculelor din diverse alimente uzuale care ar putea ajuta pacienţii cu Covid-19.  

Cercetătorii de la Imperial College London au anunţat descoperirile preliminarii ale cercetării, inclusiv identificarea unor molecule cu proprietăţi antivirale din alimentele obişnuite de provenienţă vegetală, cum ar fi fructele de pădure (în special coacăze negre, merişor şi afine), mere, portocale, lămâi, varză, broccoli, ceapă, usturoi, pătrunjel şi fasole.  

Medicamente pentru tulburările cardiovasculare, utile împotriva Covid-19

De asemenea, studiul a constatat că medicamentele obişnuite utilizate pentru combaterea tulburărilor cardiovasculare şi metabolice – precum simvastatina, atorvastatina şi metformina – ar putea fi utilizate şi împotriva Covid-19. Descoperirile vor fi analizate în continuare de către cercetători, care spun că este necesară o validare clinică pentru a evalua potenţialul impact al acestor molecule.  

Citește și:

Când şi cum ne vom vaccina împotriva coronavirusului. Strategia adoptată, publicată în Monitorul Oficial

Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie şi Oncologie al Imperial College London, coordonator al proiectului Corona-AI, a declarat: „Deşi, pe bună dreptate, se pune mult accent pe descoperirea unui vaccin pentru Covid-19, preocuparea noastră este de a găsi modalităţi prin care să putem ajuta oamenii care au contractat virusul, reducând fie durata, fie gravitatea bolii. Pentru pacienţii care nu necesită internare există nevoia unui tratament inovator şi rentabil care poate fi administrat în afara spitalului. Ne aşteptăm ca strategiile nutriţionale bazate pe alimente bogate în fitoelemente să ofere o soluţie nouă în acest sens.”

Citește mai multe despre acest studiu pe Adevarul.ro

Mai multe