Studiu Broccoli - un panaceu pentru afecţiunile acestui secol
Broccoli sau conopida verde este un aliment dietetic cu virtuţi medicinale extraordinare! Nutriţioniştii ne îndeamnă să includem leguma- minune cât mai des în dieta noastră.
Cercetările efectuate la Universitatea din Tsukuba-Japonia şi la alte instituţii prestigioase din lume clasează broccoli pe primul loc în categoria legumelor bogate în substanţe anticancerigene, cu efect preventiv în cataractă şi în bolile cardiovasculare. Totodată, studiile recente au descoperit şi alte beneficii care demonstrează că broccoli ţine în frâu înmulţirea haotică a celulelor maligne. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că această legumă panaceu conţine sulforafan, o substanţă ce poate să prevină apariţia ulcerului şi a cancerului de stomac.De aceea, fitonutriţionistul recomandă consumul miraculoasei legume în tratamentul diferitelor forme de cancer: de esofag, laringe, colon, prostată şi de plămâni. Datorită substanţelor active prezente în compoziţia sa : vitamine cu efecte antioxidante (mai ales A , B complex, U şi C ), fibre, proteine, minerale (foarte mult calciu), glucide , lipide şi enzime, broccoli are efecte favorabile şi asupra ganglionilor limfatici, asupra circulaţiei sanguine şi metabolismului celular. De asemenea, specialiştii subliniază faptul că nivelul ridicat de calciu şi de vitamina K , elemente esenţiale pentru sănătatea oaselor, broccoli previne osteoporoza. Pentru a-i păstra valoarea terapeutică, leguma trebuie preparată cât mai simplu: crudă sau fiartă la abur.