Suplă şi la vârsta a doua
Procesul de slăbire este influenţat de numeroşi factori. Deşi dăm de multe ori vina pe dietă sau pe programul de exerciţii care ne epuizează fără rezultate, printre „vinovaţii" pentru eşec se numără şi vârsta, dar şi factori hormonali, care determină în timp şi modificarea proporţiei dintre masa musculară şi grăsime.
„Cu înaintarea în vârstă, şi procesul de slăbire decurge mai greu. Cu timpul, pentru ambele sexe, masa musculară are tendinţa să scadă, iar o alimentaţie necorespunzătoarea poate contribui la creşterea rapidă a masei grase", spune Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco" din Cluj-Napoca.
După 40 de ani, metabolismul este mai leneş
Dacă în perioada adolescenţei metabolismul funcţionează, în cele mai multe dintre cazuri, precum un „ceas elveţian", odată cu trecerea timpului lucrurile se schimbă. Iar asta se vede şi pe siluetă.
Deşi ai grijă la alimentaţie şi încerci să faci sport atât cât îţi permite programul încărcat, începi să iei mai uşor în greutate, iar când vrei să slăbeşti, lucrurile nu decurg la fel de rapid ca înainte.
Modificările hormonale, perioadele stresante în care nu ne alimentăm cum trebuie şi kilogramele acumulate în cele 9 luni de sarcină îşi „spun" şi ele cuvântul când vine vorba de creşterea în greutate.
Toate aceste schimbări fac ca, după 40 de ani metabolismul să fie mai „leneş", iar arderea caloriilor să scadă.
Hormonii pot sabota dieta
Schimbările hormonale de la menopauză influenţează rezultatul dietelor. „La menopauză, sunt frecvente depunerile de grăsime la nivel abdominal. Explicaţia constă în interacţiunile multiple dintre hormonii feminini, care scad la menopauză, şi alţi factori hormonali. De aceea, procesul de slăbire este îngreunat", explică nutriţionistul Adrian Copcea.