Tarhonul, leac pentru afecţiunile de care nu scapă nimeni
Datorită conţinutului de uleiuri eterice, frunzele sale foarte aromate, cu gust uşor amărui, asemănător anasonului, se folosesc atât în gastronomie, pentru condimentarea mâncărurilor tradiţionale (ciorbă şi iahnie de fasole, mâncare de spanac, preparate din carne de miel-ciorbă şi drob-, salate de legume cu ou), cât şi în scop curativ.
“Tarhonul are surprinzătoare calităţi terapeutice. Fie că vorbim despre regenerarea ficatului, despre reducerea nivelului colesterolului “rău”, curăţarea vaselor de sânge, oboseala cronică sau despre prevenirea îmbătrânirii premature, pentru toate aceste “afecţiuni ale secolului”, tarhonul este un remediu care şi-a dovedit eficienţa.
Totodată, în cazul unui regim hiposodic (eficient în afecţiuni renale, stomacale, cardiovasculare sau reumatice, tarhonul înlocuieşte de minune sarea). Dacă medicul fitoterapeut v-a recomandat o cură de detoxifiere, profitaţi de puterea terapeutică a tarhonului, care elimină toxinele din corp. Studii recente au dovedit că aromata plantă are şi calităţi antitumorale, fiind un adjuvant în lupta cu cancerul.
În acest caz, zilnic, se recomandă suc proaspăt extras din tarhor, dar şi câte o ceaşcă cu supă, asezonată cu două linguriţe de tarhon. Terapia aceasta reduce incidenţa cancerului gastric şi intestinal.
Tarhonul se foloseşte proaspăt, uscat sau conservat în oţet, dar nu în cantiăţi mari.
Pentru a-şi păstra aroma şi substanţele nutritive (în special vitaminele B1 şi C) planta se adaugă în mâncare, când aceasta este gata”, ne recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
În Orientul îndepărtat, tarhonul este folosit şi în zilele noastre ca leac împotriva muşcăturilor de şarpe, de insecte veninoase sau de câine turbat.
Reţeta săptămânii
Mâncare de pui cu tarhon
Timp de preparare: 50 minute.Calorii: 130/porţiaIngrediente: 1 pui de 1 kg, 6 linguri de ulei, 10 fire de ceapă verde, câte o legătură de mărar şi de pătrunjel, 2 legături de tarhon verde, o lingură de făină, o lingură de pastă de tomate, o lămâie mică. Preparare: Puiul spălat şi porţionat se pârleşte. Separat, tăiaţi ceapa sub formă de bastonaşe de câte 2 cm lungime, iar celelalte verdeţuri le tocaţi mărunt. Apoi, adăugaţi ceapa verde, pătrunjelul şi mărarul peste carne, o cană de apă, presăraţi făina şi puţină sare.
Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi mâncarea să fiarbă înăbuşit, la foc mic, până când carnea devine fragedă. Când carnea este bine fiartă şi zeama a scăzut, adăugaţi uleiul, sucul de roşii, tarhonul tocat mărunt şi lămâia tăiată felii ( fără coajă).
Lăsaţi mâncarea să mai clocotească timp de două minute şi stingeţi focul. Mâncarea se serveşte caldă şi fiecare porţie se asezonează cu tarhon tocat mărunt, după gust.