Te doare spatele? Iată patru motive

22 mai 2012 14:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Durerile de spate afectează aproximativ 80% din populaţie şi se întâlnesc cel mai des la persoanele de vârstă mijlocie, deşi pot fi afectate şi persoanele mai tinere de ambele sexe. Este important însă să ştim că durerea de spate este un simptom, nu o boală în sine, şi poate avea mai multe cauze. Vasile Druţă, medic primar ortoped, ne spune care sunt acestea.

Deformarea coloanei. Când apare o deviaţie a coloanei vertebrale, se creează o presiune puternică asupra muşchilor, tendoanelor şi ligamentelor din zona deformării.

Simptomatologia este diversă şi constă în durere uşoară sau severă la nivelul coloanei, dar şi rigiditate şi tensiune musculară a zonei dorsale. În acest caz, diagnosticul poate fi scolioza (curbarea într-o parte a coloanei vertebrale), cifoza (curbarea în partea superioră sau "cocoaşa") sau lordoza.

Spondiloza. Coloana vertebrală prezintă modificări degenerative frecvente cunoscute sub numele de spondiloză sau spondilartroză localizată la diferite niveluri, afectând articulaţiile discovertebrale. Semnele clinice comune pentru spondiloză sunt: dureri localizate la nivelul coloanei, cefalee, ameţeli, tulburări vizuale.

Hernia de disc. Apare atunci când substanţa gelatinoasă dintre discurile vertebrale irită rădăcina nervoasă şi produce spasme ale musculaturii spatelui care sunt imprevizibile şi care imobilizează într-un moment persoana. Afecţiunea poate fi prevenită prin efectuarea de mult sport (gimnastică, înot), dar şi prin evitarea statului în picioare mult timp şi a mişcărilor bruşte.

Osteoporoză. Boală a oaselor, osteoporoza este specifică femeilor cu vârsta peste 40 de ani sau care suferă de menopauză timpurie. Afecţiunea constă în scăderea rezistenţei şi densităţii oaselor, ceea ce duce cu uşurinţă la dureri acute de spate, care apar brusc, dar care se ameliorează la repaus şi se accentuează la efort fizic. Poate duce la fracturi de vertebră sau şold.

Trataţi coloana fără bisturiu

"Recuperarea nonchirurgicală în cazul herniei de disc şi a altor afecţiuni ale coloanei vertebrale este din ce în ce mai solicitată, odată cu apariţia unor aparate automatizate, care fac ca exerciţiile pentru coloana vertebrală să fie executate corect şi să aibă rezultate foarte bune. În urma unui RMN sau a unei radiografii faţă şi profil, medicul vă poate recomanda elongaţia şi chiroterapia, două proceduri medicale de mare ajutor în recuperarea coloanei vertebrale. Elongaţia sau decompresia vertebrală este necesară deoarece măreşte spaţiile intervertebrale, scoate compresia de pe rădăcinile nervoase, iar chiroterapia mobilizează toate segmentele discovertebrale, redă elasticitate şi flexibilitate ligamentelor, redresează microcirculaţia. Pentru a fi executate corect, atât decompresia cât şi chiroterapia se fac pe mese electronice multifuncţionale, care se află în clinica noastră şi care sunt de mare ajutor pentru a afectua corect mişcările care ajută la recuperarea coloanei vertebrale. Recuperarea nonchirurgicală se recomandă în toate stadiile bolii mai puţin în cazul în care avem sindromul cozii de cal sau când avem deficit motor. Sunt necesare 10-15 şedinţe. Afecţiunea poate fi prevenită prin efectuarea de mult sport (gimnastică, înot), dar şi prin evitarea statului în picioare mult timp şi a mişcărilor bruşte", a explicat dr. Vasile Druţă.

Mai multe