Te dor rinichii? Mănâncă PERE
Parfumate şi delicioase, perele nu trebuie să lipsească din fructiera noastră de primăvară şi asta datorită beneficiilor pe care ni le oferă. Consumaţi-le crude pentru a beneficia de toate proprietăţile lor terapeutice.
Pe lângă apă, celuloză, grăsimi şi clorofilă, perele conţin şi săruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier, dar şi multe vitamine. Datorită acestor componente, perele au fost indicate de către nutriţionişti în diferite tratamente.
Principalele proprietăţi ale perelor sunt cele diuretice, laxative, remineralizante, nutritive şi astringente. Astfel, perele pot fi întrebuinţate în tratarea afecţiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, pecum şi în prevenirea gripei, a virozelor respiratorii şi a deficienţelor imunitare. Iată cum ne ajută perele să ne menţinem un organism sănătos.
Întăresc imunitatea. Fiind bogate în vitamina C, perele au proprietăţi antioxidante şi sunt declarate „soldăţeii" organismului, pentru că ne protejează de daunele provocate de radicalii liberi. Mai mult, acestea întăresc sistemul imunitar.
Reglează tranzitul intestinal. Perele conţin o anumită cantitate de celuloză care constituie un factor stimulent pentru reglarea activităţii intestinale.
Elimină pietrele la rinichi. Perele sălbatice au proprietăţi antibacteriene. Decoctul din pere sălbatice este recomandat în cazul cistitei sau al afecţiunilor renale. Sucul din pere sălbatice proaspete ajută la eliminarea nisipului din rinichi.
Previn osteoporoza. Prezenţa borului din pere face ca organismul să reţină mai bine calciul din alimente şi, prin urmare, un consum regulat de pere poate reduce riscul de osteoporoză.
Întăresc inima. Datorită fibrelor alimentare, ele ne sunt de ajutor în păstrarea în limite normale a colesterolului şi, implicit, protejează organismul de afecţiunile cardiovasculare, dar ajută şi în menţinerea greutăţii.