Te dor şalele? E din cauza divorţului

6 octombrie 2016 19:26   Sănătate
Ultima actualizare:

Un lucru e sigur: divorţul nu aduce nimic bun. Şi cum peste 38% din cuplurile moderne ajung în pragul despărţirii (n.r. conform unei statistici realizate între 2004-2014 la nivel mondial), cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că în 60% din cazuri divorţul aduce boli grave.

Nu e de mirare că în ultmii ani tot mai multe persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani se plâng de dureri de şale, de încheieturi, cârcei, insomnii, anxietate şi chiar cancer la sân. 

Majoritatea acestor afecţiuni apar la scurt timp după divorţ, cel puţin aşa susţine o echipă de cercetători americani. 

„În ultimii 20 de ani se poate vorbi de o afecţiune psihică numită „sindromul de stres produs de divorţ” care se manifestă asemănător şocului post traumatic suferit de soldaţii întorşi de pe front. Atât femeile (pe termen scurt), cât şi bărbaţii (pe termen lung) se plâng de insomnii, amintiri sâcâitor de obsesive, anxietate, insomnie şi boli psihosomatice”, a declarat psihologul Charlotte Friedman. 

Însă bolile post-divorţ nu sunt doar de ordin psihologic. Doctorul american David Pastrana, din Arizona, susţine că divorţaţii sunt predispuşi la aczeme, migrene puternice, dureri musculare, cârcei şi chiar afecţiuni cardio-respiratorii. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au studiat 989 de femei diagnosticate cu cancer la sân şi au observat că 70% din acestea erau divorţate de cel puţin 3 luni. În plus, divorţul produce în organism o slăbire a sistemului imunitar, o rezistenţă la efort mult mai redusă şi un regim de somn precar. La bărbaţi, 12% din divorţaţi au probleme cu căderea părului, rinichii şi dantura. În cazul femeilor, la doar trei luni după divorţ poate apărea cancerul de piele şi dezechilibrul hormonal.

Mai multe