Terapia cu roșii și beneficiile pe care le aduce sănătății noatre
Sosite din America pe bătrânul continent, delicioasele tomate, cu gustul dulce-acrişor, au cucerit lumea întreagă. Cu timpul, populaţiile care le consumau au descoperit valoarea lor terapeutică. Nutriţioniştii spun că aceste legume conţin un ”izvor ”de substanţe nutritive ( vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi) care se asociază pentru a preveni şi a vindeca o varietate de boli grave.
Licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți
. Principalul nutrient din compoziția roșiilor este licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Culoarea roșiilor se datorează acestui nutrient care aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Licopenul previne diferite forme de cancer:
de prostată, ovarian, de colon, osos, gastric şi de plămâni.
Consumul roșiilor, benefic în numeroase afecțiuni
„Consumul roșiilor s-a dovedit benefic în tratamentul a peste 50 de afecţiuni : reumatism, boli de inimă, anemii, scorbut, diabet, diferite forme de cancer şi în convalescenţa după boli grave. Roşiile sunt un adevărat elixir al tinereţii prin conţinutul bogat în vitamine (Betacaroten-provitamina A, B1, B2, B5, C, E, K) şi minerale, precum calciul, potasiul, fosforul, seleniul şi fierul. Deoarece sunt sărace în calorii (doar 35 la 100 g), aceste tomate sunt eficiente în dietele de slăbit. Roşiile previn, de asemenea, ischemia şi aritmia cardiacă. Studiile realizate în marile laboratoare din lume au dovedit că, persoanele care includ frecvent roşii în dieta lor, au o inimă mult mai sănătoasă decât semenii lor, care consumă ocazional tomatele, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :” Roșiile ne mențin în formă!”
Dieta cu roșii proaspete crește rezistența oaselor
Calciul și vitamina C din compoziția roșiilor cresc rezistența oaselor și articulațiilor. Totodată, nutriționiștii apreciază că lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauză este strâns legată de apariția osteoporozei. Cercetătorii europeni cred că licopenul poate să îmbunătățească masa osoasă și, de aceea, dieta cu roșii este o modalitate foarte bună de a lupta împotriva osteoporozei.
Roșiile la masa de prânz, remediu pentru obezitate și diabet
Numeroasele studii realizate de nutriționiștii europeni susțin că, persoanele care consumă o porţie zdravănă de roşii, mai ales la masa de prânz, cu siguranță reușesc să țină sub control atât obezitatea cât şi diabetul.
Protejează organismul de efectele colesterolului ”rău”
O dietă bogată în roșii este o metodă simplă de a accelera metabolismul grăsimilor şi amidonului, protejând astfel organismul de efectele colesterolului „rău” şi de creşterea în greutate.
Dieta cu roșii, pentru o vedere mai bună
Vitamina A este prezentă din abundență în compoziția roșiilor și ne poate îmbunătăți vederea. Mai mult, consumul de roșii poate să prevină orbirea de noapte. Un studiu recent al nutriționiștilor europeni susține că un consum echilibrat de roșii poate să reducă riscul de degenerescență maculară, o boala gravă și ireversibilă a ochilor.
Roșiile încetinesc proceul de îmbătrânire a plămânilor
Într-un studiu recent, efectuat de cercetători francezi pe un eşantion de 535 de persoane, s-a măsurat cantitatea de aer care iese din plămânii subiecţilor, într-un interval de o secundă şi nivelul de betacaroten din sânge. În cazul subiecților la care s-a constatat cea mai mare cantitate de betacaroten ajuns în organism ( din consumul roșiilor), cercetătorii au remarcat o încetinire a procesului de îmbătrânire a plămânilor cu 32%, în comparație cu subiecții care aveau un nivel mai scăzut al acestei substanţe.