Terapia prin plutire te scapă de stres

3 martie 2018 20:14   Sănătate
Ultima actualizare:

Într-o lume agitată, plină de probleme şi alergătură, pare că e din ce în ce mai greu să reuşim să ne relaxăm cu adevărat. Din acest motiv, cercetătorii caută noi şi noi metode pentru a ne scăpa de stres. Una dintre ele este terapia prin plutire în apă sărată.

Imaginează-ţi cum ar fi să nu simţi nimic în jurul tău, nici cald, nici frig, nici o atingere. Ca şi cum ai pluti în spaţiu. Senzaţiile acestea se pot trăi dacă îţi iei (sau nu) costumul de baie pe tine şi intri într-un bazin cu design futurist, ce arată ca o capsulă spaţială. În interior - o tonă de apă menţinută la temperatura corpului, în care sunt dizolvate 500 kg de săruri Epsom.

„În Float Pod, cum se numeşte această capsulă, poţi ajunge să nu mai simţi nimic. Sunetele nu ajung înăuntru, apa este încălzită la temperatura corpului pentru a nu o simţi în jurul tău. Şi, fiind sărată, pluteşti la suprafaţă fără efort. Sfidezi pur şi simplu gravitaţia. Capsula se poate închide, astfel încât să blochezi toate distragerile exterioare, iar dacă alegi să închizi şi luminile din interior, să nu mai vezi nimic în jurul tău, te simţi ca şi cum pluteşti în spaţiu”, explică Vladimir Buliga, reprezentantul The Float Room din Bucureşti. La început poate părea înspăimântător pentru cei cu frică de întuneric sau spaţii mici, dar odată intrat, îţi dai seama că experienţa nu e înspăimântătoare, dimpotrivă, te simţi în singuranţă, relaxat. „Mulţi compară senzaţia cu pântecul mamei”, adaugă Vladimir Buliga.

Beneficii pentru sănătate

Metoda a fost inventată şi studiată în SUA şi Suedia, între anii 1954 şi 1980, având iniţial scopul reducerii stresului şi a durerilor. Ulterior, s-a ajuns la concluzia că terapia are numeroase beneficii pentru sănătate. Plutirea în acest mediu ameliorează durerile musculare, de cap, artrita reumatoidă, reduce hipertensiunea arterială, îmbunătăţeşte circulaţia, creşte nivelul de magneziu din corp, reduce acidul lactic după activităţi intense. De asemenea, sarea din apă detoxifică organismul şi împrospătează pielea, tratează insomnia, reduce sentimentul de depresie, anxietate, prin stimularea producerii de endorfine.  “O oră de plutire poate echivala cu 4 ore de somn profund”, dă asigurări specialistul.

Recomandări

O şedinţă durează 60, 90 de minute sau chiar 6 ore (pe parcursul nopţii). Se recomandă evitarea epilatului cu cel puţin 10-12 ore înainte, pentru a nu simţi disconfort când sarea intră în contact cu pielea sensibilă. Bărbaţii e bine să evite bărbieritul cu cel puţin 5-8 ore înainte. Luaţi o masă uşoară cu o oră şi jumătate sau două ore înainte de şedinţa de plutire. Femeile care şi-au vopsit părul trebuie să aştepte cel puţin 72 de ore.

Piscina cu bile şi camera anti-stres se redeschid în primăvara aceasta

În Capitală există şi alte locuri inedite în care poţi să uiţi de griji. Dacă eşti genul care, la nervi, aruncă şi sparge totul în cale, pofteşte în „Anger Room”, sau “camera anti-stres”. Aici plăteşti şi spargi ce vrei - veselă, mobilier, televizoare sau calculatoare vechi, ba chiar îţi poţi vărsa nervii pe manechine din plastic. Doritorii au de ales între trei pachete (de 5, 25 sau 45 de minute), care includ în preţ echipamentul de protecţie (cască, ochelari, mănuşi etc.), ustensilele (bâte, ciocane, săbii) şi obiectele de spart. Un alt spaţiu de relaxare care se va redeschide în primăvara aceasta este Piscina Urbană. Aici, într-o cameră de 40 mp, plină cu 100.000 de bile albe din plastic, poţi să faci tumbe, să te scufunzi, să te joci, să scapi de stres.

Mai multe