TEST Ce vârstă are creierul tău?
Un simplu test te ajută să afli vârsta reală a creierului tău. Răspunde sincer la cele 25 de afirmaţii, adună punctajul şi află cât de bătrân este creierul tău.
Răspunde cu „Adevărat” sau „Fals” la întrebările de mai jos:1. Dorm între 7 şi 8 ore (sau mai mult) pe noapte.2. Mănânc de cel puţin 5 ori pe zi fructe şi legume bogate în antioxidanţi.3. Consum cel puţin o dată pe zi fructe de pădure.4. Mănânc de cel puţin 3 ori pe săptămână peşte bogat în acizi graşi omega-3.5. Iau suplimente cu ulei de peşte bogate în omega-3 de cel puţin 5 ori pe săptămână.6. Iau suplimente de acid folic şi vitamine în fiecare zi.7. Iau câte o aspirină zilnic.8. Beau vin roşu sau suc de struguri de cel puţin 5 ori pe săptămână.9. Fac sport în fiecare zi câte 30 de minute (sau de 3 ori pe săptămână).10. Citesc, rezolv rebusuri sau fac activităţi care implică învăţare, memorare şi analiză, de cel puţin 3 ori pe săptămână.11. Am rude care au trăit peste 80 de ani şi nu au avut probleme cu memoria.12. Am valoarea colesterolului „bun” (LDL) sub 93.6 mg/dl.13. Am valoarea colesterolului „rău” (HDL) sub 54 mg/dl.14. Nu am mai mult de 13 kg, respectiv 8 kg, peste greutatea normală înălţimii mele.15. Am o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci şi fibre.16. Folosesc doar ulei de măsline şi evit grăsimile procesate.17. Nu am fumat niciodată.18. Am tensiunea arterială normală.19. Nu sufăr de diabet.20. Nu am boli metabolice (nivelul trigliceridelor ridicat, obezitate şi hipertensiune).21. Nu am probleme cu somnul, nu sforăi şi nu sufăr de apnee.22. Nu sunt stresat/-ă.23. Mă implic în activităţi de grup, cu colegii, prietenii şi familia.24. Nu am probleme cu memoria.25. Sunt sigur pe memoria mea şi nu am avut niciodată momente de amnezie.
Rezultatele testului
Adună câte un punct pentru răspunsurile „adevărat”.• 0-11 puncte. Prezinţi un risc mare de Alzheimer. Adaugă 10 ani la vârsta ta reală şi o afli pe cea a creierului tău.• 12-14 puncte. Prezinţi un risc moderat îmbolnăvire. Adaugă cinci ani vârstei tale biologice. Deşi nu este o diferenţă foarte mare, există riscuri.• 15-19 puncte. Creierul tău are aceeaşi vârstă ca cea din buletin. Prezinţi un risc mic de îmbolnăvire, aşa că atenţie.• 20-22 puncte. Nu-i rău. Scade 10 ani din vârsta de biologică şi afli câţi ani are creierul tău. Ai grijă în continuare de sănătatea ta fizică şi mentală.• 23-25 puncte. Felicitări, îmbătrâneşti bine! Scade 15 ani din vârsta ta reală şi o afli pe cea a creierului. Eşti perfect sănătos, cu un creier productiv.
5 sfaturi să te menţii în formă
1. Fă exerciţii fizice. Cercetările arată că un corp bine întreţinut menţine creierul în formă. Exerciţiile fizice moderate, în fiecare zi şi o dietă corespunzătoare micşorează şansele lui de îmbătrânire.2. Dormi cel puţin 8 ore pe noapte. Un studiu recent arată că persoanele care lucrează în ture de noapte îmbătrânesc creierul cu 6,5 ani. Lipsa somnului grăbeşte moartea celulelor cerebrale.3. Schimbă-ţi obiceiurile. Fumatul, kilogramele în plus şi colesterolul sunt cei mai mari duşmani ai creierului. Menţine-l tânăr prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.4. O viaţă socială activă. Ieşirile cu prietenii sunt cea mai simplă modalitate de a ne păstra tineri din punct de vedere mental. Studiile arată că o viaţă socială activă reduc şansele de îmbolnăvire.5. Nu te stresa. Un volum prea mare de muncă are un efect negativ asupra creierului. Yoga, exerciţiile fizice şi meditaţiile pot ajuta a reducerea stresului şi astfel menţine creierul sănătos.