Ţi-e frig? Uite ce să mănânci ca să te încălzeşti!

30 noiembrie 2014 23:00   Sănătate
Ultima actualizare:

De multe ori, ţi se întâmplă ca, indiferent de cât de gros te îmbraci, să tremuri de frig atunci când ieşi din casă? Din fericire, există un remediu şi anume o dietă bazată pe câteva alimente “minune”. Click! îţi spune ce să mănânci în sezonul rece ca să lupţi împotriva frigului de afară!

Ardei iute

Ardeiul iute îţi pune sângele în mişcare cât ai clipi. Secretul lui este capsaicina, substanţa care oferă acestor legume gustul înţepător, creşte temperatura corporală prin stimularea circulaţiei sanguine. De regulă, alimentele puternic condimentate sunt stimulente excelente pentru termogeneză. În plus, capsaicina accelerează metabolismul prin arderea mai intensă a grăsimilor, oferindu-ţi două mari beneficii: te încălzeşti instant şi nu te îngraşi!• Condiment praf de ­ardei iute 45 g: 1,5-3 leiPiper negru

Piperul negru conţine piperină, o substanţă care stimulează puternic sistemul nervos şi intensifică senzaţia de căldură resimţită de corp în sezonul rece. Piper poţi adăuga aproape în orice mâncare gătită.• Condiment piper măcinat 50 g:  1-3 leiCeai verde

Ceaiul verde are două ingrediente bioactive importante, cofeina şi catechinele. Cele din urmă au proprietăţi antioxidante, însă au şi meritul de a intensifica arderile, deci de a creşte căldura generată de organism prin digestie. Cofeina din ceaiul verde creşte performanţa termogenezei de la 28% la 77%!• Ceai verde cu mentă Twinings, 20 de plicuri: 10-11 leiUlei de cocos

Acizii graşi din uleiul de cocos s-au dovedit a fi extrem de utili în procesul termogenezei induse de dietă, facând parte din categoria grăsimilor benefice pentru organism. Aceştia sunt ca un combustibil pentru metabolism, stimulând arderea caloriilor. Ai grijă în ce cantitate consumi uleiul de cocos! O linguriţă conţine 117 calorii si circa 13,6 grame de grăsime.• Ulei de cocos: 22-26 leiAlimente bogate în proteine

O altă categorie de alimente care te încălzesc când e frig afară sunt cele cu conţinut mare de proteine: carne roşie degresată, carne de pasăre, ouă şi nuci. Spre deosebire de dietele bogate în carbohidraţi, regimul alimentar hiperproteic ajută mai mult organismul să îşi regleze temperatura internă optimă.• Pulpă de porc fără os: 16-20 lei kg• Pulpe de pui: 10-11 lei kgCiocolată amăruie

Flavonoizii din cacao au un efect puternic de îmbunătăţire a circulaţiei. Alege o ciocolată cu un conţinut cât mai ridicat de cacao şi vei beneficia şi de un risc mai scăzut de atacuri cerebrale şi cardiace.• Ciocolată: 6-8 lei

Ghimbir

Ghimbirul este un aliment care te menţine în formă, mai ales iarna. Pe lângă faptul că te scapă de răceală, ghimbirul ajută corpul să-şi regleze temperatura în aşa fel încât să nu suferi de frig atunci când ieşi din casă. Ghimbirul participă la procesul natural al corpului de termogeneză (generarea căldurii rezultate în urma digestiei). Absorbţia şi metabolizarea substanţelor ingerate ajută organismul să transforme mâncarea în căldură, prin procesul de ardere a grăsimilor.• Condiment ghimbir pudră, 100 g – 5-6 leiUsturoi

Ignoră mirosul usturoiului şi mănâncă zilnic câte un căţel crud pentru a beneficia de efectul său excelent asupra circulaţiei sângelui. Usturoiul îmbunătăţeşte circulaţia în special în zona extremităţilor şi te încălzeşte, la fel ca şi ceapa.• Usturoi:  5-6 lei kg

Mai multe