Ţi se învineţeşte pielea uşor şi îţi apar pete sângerii? Uite de ce boală rară poţi suferi

26 martie 2015 14:20   Sănătate
Ultima actualizare:

Eşti genul care te învineţeşti uşor, ai probleme cu coagularea sângelui, îţi apar pete roşiatice la nivelul pielii şi sângerări? Poţi suferi de Purpura Trombocitopenică Imună (PTI), o boală mai puţin cunoscută care afectează în special femeile, dar şi copiii.

Care sunt simptomele

Trombocitopenia este o afecţiune manifestată prin scăderea numărului de trombocite (celulele cu rol în coagularea sângelui) din organism. Primele simptome includ: apariţia în mod excesiv a vânătăilor, sângerări superficiale sub piele ce apar de obicei pe picioare şi arată ca un fel de iritaţii sau pete mov-roşiatice, sângerări mai abundente în cazul tăieturilor sau zgârieturilor, apariţia spontană a sângerărilor nazale, apariţia sângelui în urină sau scaun, oboseală, flux menstrual neobişnuit sau abundent.

Cine poate face această boală

Majoritatea adulţilor diagnosticaţi cu PTI sunt femei tinere, însă această afecţiune se poate declanşa la orice persoană. Se pare că nu este o boală ereditară. Cauza exactă a apariţiei bolii nu se cunoaşte.

Care sunt riscurile

Cel mai mare risc este atunci când numărul trombocitelor scade foarte mult, caz în care pot apărea sângerări interne fără să existe vreo traumă.

Este o boală contagioasă?

Nu, nu se poate lua prin contact direct cu o persoană bolnavă.

Se poate vindeca?

Există tratamente medicamentoase sau chirurgicale, al căror scop este acela de a mări numărul trombocitelor până la un nivel sigur şi normal, permiţând pacienţilor să aibă o viaţă normală. PTI cronică nu se vindecă, dar tratamentele existente ajută la remisia bolii.

Ce e de făcut

Dacă ai una sau mai multe dintre simptomele de mai sus, notează-le pe toate. Notează orice ţi se pare ciudat, fă o listă cu toate medicamentele, vitaminele, tratamentele naturiste pe care le luaţi sau le-aţi luat recent şi mergeţi la doctor.

Conform rapoartelor de specialitate, cca 6.600 de persoane sunt afectate în țara noastră de Purpura Trombocitopenică Imună (PTI). Ieri, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a lansat public Ghidul pacientului care suferă de această boală, de unde poţi afla mai multe informaţii.

Mai multe