Ţii dietă şi nu slăbeşti. De ce?
Chiar dacă încerci să faci cât mai multă mişcare şi eviţi alimentele prăjite, dulciurile şi sucurile carbogazoase, cântarul se încăpăţânează să-ţi arate o cifră peste aşteptările tale. Revista „Click! pentru femei“ îţi prezintă din ce cauză se întâmplă asta.
Nu bei suficientă apă
Apa se numără printre principalii aliaţi în lupta cu kilogramele în plus, deoarece diminuează apetitul. Când eşti deshidratată, rinichii nu mai funcţionează normal, astfel organismul apelează la ficat pentru ajutor. Din cauză că acesta din urmă este suprasolicitat, nu va mai arde grăsimile, care vor începe să se depună, formând ţesuturi adipoase.
Ai exclus proteinele din dietă
Studiile au arătat că persoanele care mănâncă proteine pierd mai mult în greutate decât cele care le-au eliminat din meniu. Proteinele oferă o senzaţie de saţietate de lungă durată şi previn pierderea masei musculare odată cu eliminarea kilogramelor în plus. Metabolismul are nevoie de mai multă energie pentru a consuma proteinele decât carbohidraţii sau grăsimile şi astfel numărul de calorii arse va fi mai mare. Cele mai multe femei au nevoie între 40 şi 80 g de proteine zilnic. Le poţi lua dintr-un iaurt (18 grame), 1 ou (13 grame), 100 g fasole (15 grame), 1 mână de migdale crude (6 grame).
Faci abuz de alimente
Nucile, cerealele integrale şi ciocolata neagră se numără printre gustările sănătoase recomandate între mese, deoarece sunt pline de substanţe nutritive şi grăsimi mononesaturate. Chiar şi aşa, tot ceea ce este în exces strică. Este indicat să te limitezi doar la o mână de nuci sau migdale pe zi, la o jumătate de cană de cereale şi la 1-2 pătrăţele de ciocolată. În caz contrar, caloriile se vor aduna fără să-ţi dai seama, iar cifra de pe cântar va rămâne aceeaşi.
Sari peste micul dejun
În lipsa unei prime mese a zilei consistente, metabolismul va funcţiona mai încet, iar tu te vei simţi lipsită de energie. Mai mult, dacă sari peste micul dejun, vei fi tentată să mănânci mai mult în a doua parte a zile.
Eşti tot timpul stresată
Nici nu este de mirare, având în vedere că ai atâtea responsabilităţi zilnice. Serviciu, copii, treburi casnice, iar timpul pare să se scurgă din ce în ce mai repede. Corpul va începe să producă din ce în ce mai mult cortizol, aşa numitul hormon al stresului, care are ca efect creşterea apetitului.