Tonul te fereşte de bolile de inimă
Vă place peştele? E bine să ştiţi că tonul e o alegere excelentă. Specialistul Click! în nutriţie, dr. Vera Daghie, vorbeşte în cartea ei „Diete personalizate" despre proprietăţile tonului.
Tonul se găseşte în apele calde ale Oceanului Atlantic şi Oceanului Pacific. Face parte din familia macroului. E de preferat la conservă/congelat deoarece tonul proaspăt, în contact cu aerul, va fi alterat atât ca aromă, culoare, şi conţinut nutritiv. Tonul are o carne sănătoasă, uşor de digerat şi mai slabă decât alte varietăţi de peşte oceanic.
Consumaţi peşte gras (somon, ton, macrou) de minimum două ori pe săptămână deoarece grăsimile conţinute sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră. Gătiţi-l la cuptor, aburi, grătar, sau pur şi simplu faceţi salate rapide şi săţioase.
Proprietăţile tonului
Iată câteva din proprietăţile sale:
* prin intermediul acizilor omega-3, tonul scade tensiunea arterială, previne bolile cardiovasculare, boala Alzheimer şi are un efect pozitiv asupra capacităţii de învăţare şi concentrare;* tonul este o sursă excelentă de proteine;* tot acizii omega-3 s-au dovedit a proteja plămânii (împotriva astmului bronşic) şi articulaţiile;* tonul este o sursă importantă de acid folic şi vitamina B.
Idee de sendviş
Ingrediente: 2 felii pâine secară/neagră prăjite, 2-3 frunze salată verde sau câteva frunze rucola, 100-125 g ton în suc propriu, 60-70 g brânză degresată vaci + mărar tocat, 1 castravete murat tăiat fâşii subţiri, rondele de lămâie. Preparare: Se ung feliile de pâine cu brânza degresată de vaci amestecată cu mărarul tocat. Deasupra se pun frunzele de salată verde sau rucola, peste care se pune tonul mărunţit cu furculiţa. Se pun şi fâşiile de castravete murat şi 2-3 rondele de lămâie. Acest sendviş este un dejun consistent şi deşi combinaţia nu este ideală (carne-pâine), poate reprezenta excepţia „fericită" a săptămânii.
Cartea se lansează miercuri
Mai multe reţete fabuloase şi detalii despre alimente care îţi asigură o nutriţie sănătoasă şi te ajută să slăbeşti în cartea „Diete personalizate" scrisă de dr. Vera Daghie.
Volumul va fi lansat pe 29 mai la Târgul de Carte de la Romexpo, ora 17.00. Invitată specială a evenimentului de lansare: vedeta de televiziune Gabriela Cristea.