Top 4 cauze care favorizează apariția cancerului

16 ianuarie 2018 11:51   Sănătate
Ultima actualizare:

În România, apar anual peste 78.000 de cazuri de cancer, până în prezent, aproximativ 1 milion de români fiind diagnosticați cu o formă a acestei boli. La nivel european, țara noastră are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității cauzate de cancer. Dr. Daniela Iancu vorbește despre cauzele care duc la apariția acestei nemiloase boli.

„Cancerul are cauze multiple, iar apariția uneia sau a mai multor tumori poate să aibă loc oriunde în organism. Stilul de viață, poluarea, stresul emoțional, predispoziția genetică, infecțiile micotice sau alte elemente favorizante sunt cele care declanșează cancerul. Cu toate acestea, elementele favorizante doar crează condițiile, cauzele care vor duce la afectarea funcționării normale a celulelor, până la mutațiile care le vor transforma în celule tumorale, fiind de fapt scăderea oxigenării celulare, aciditatea crescută, stresul oxidativ și dezechilibrul redox”, a explicat dr. Daniela Iancu. Iată care sunt patru dintre cauzele care stau la baza apariției cancerului!

Scăderea oxigenării celulare

Lipsa unei cantități suficiente de oxigen în celule poate declanșa cancerul. În urma cercetărilor realizate s-a stabilit că o inhibare cu 35% a procesului de oxigenare este suficientă pentru a deteriora celula.

PH-ul acid al sângelui

Aciditatea crescută afectează sănătatea, iar, dacă nu este ținută sub control, aceasta întrerupe activitatea și funcționarea celulelor, de la bătăile inimii până la circuitul neuronal cerebral.

Stresul oxidativ

Studiile au demonstrat că stresul oxidativ este cauza majorității bolilor cronice și a degenerescenței celulare care culminează cu mutațiile ce duc la transformarea unei celule normale în celula tumorală. În acest caz, prezența radicalilor liberi în celule este într-un număr foarte mare.

Dezechilibrul redox

Conform ultimelor studii din domeniul biologiei celulare, care sunt din ce în ce mai mult menționate în toate lucrările științifice ale ultimilor 20 de ani, homeostazia redox (n.r. redox este o clasă de reacții chimice în care atomilor li se modifică numărul de oxidare) sau echilibrul redox reprezintă cheia sănătății celulare, iar, dacă avem celule sănătoase, avem un organism sănătos. Pierderea echilibrului dintre moleculele de semnalizare redox din celule poate favoriza apariția cancerului.

Mai multe