Top 7 remedii care combat cu succes sughițul

14 iunie 2017 20:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Deseori, când mâncăm mult, în grabă și suntem foarte obosiți, ne confruntăm cu episoade mai scurte sau mai lungi de sughiț. Pentru astfel de evenimente neplăcute tratamentul sughițului cronic variază în funcție de cauza care l-a provocat.

Pentru calmarea episoadelor de sughiț există remedii naturale la îndemâna persoanei care se confruntă cu acest fenomen stresant.  

1.Când apare sughițul, beți apă la temperetura camerei

Specialiștii care au studiat acest fenomen recomandă ca persoana care se confruntă cu acest episod neplăcut, sughițul, să  bea apă, la temperatura camerei, cu înghițituri mici. Deseori, tratamentul acesta simplu are efecte pozitive, imediate. De asemenea, în astfel de situații se recomandă și gargara  cu apă. Cele mai multe cazuri de sughiț cronic  (82%) sunt constatate la bărbați și mai bine de 90%  dintre acestea au o cauză organică: persoana a mâncat prea mult sau a înghițit mâncarea prea repede.  

2.Abținerea respirației, un leac popular    

O altă metodă eficientă pentru combaterea sughițului, folosită în popor, se referă la abținerea respirației mai mult timp. Această metodă obligă  organismul să facă eforturi să-și  asigure o cantitate mai mare de oxigen. Se folosește și metoda ca, în timp ce-și abține respirația, persoana respectivă să  numere. În acest caz, atenția persoanei se îndreaptă se numărătoare  și astfel, șansele de a scăpa de sughiț sunt mult mai mari.

3.Gemul de coacăze negre alungă sughițul

Dacă în timpul sughițului persoanei i administrează  o linguriți de ghem de coacăz negru și un pahar cu apă, sughițul încetează sigur.

4.Tinctura de valeriană calmează sughițul

Pentru a calma episoadele de sughiț, putem să-i oferim persoanei care este chinuită de sughiț să bea un pahar de apă în care turnăm tinctură de valeriană în următoarea proporție: o parte de tinctură și patru părți de apă. Calmantul se bea cu înghițituri mici, dar rapide. În farmacia casei este bine să avem acest leac care relaxează mușchii și nervii și calmează spasmele.   

5. Un alt leac, o felie de lămâie mestecată lent  

S-a constatt că și lămâia este un remediu care oprește sughițul. Datorită gustului său acru, o felie de lămâie mestecată lent îndreaptă atenția   de la spasma sughițului la  senzația acră transmisă organismului de lămâie.   

  6.  Semințele de chimen  înghițite cu apă liniștesc sughițul

Și semințele de chimen calmează sughițul. Persoana care vrea să scape de episodul sughițului trebuie să înghită o linguriță de semnițe  nemestecate cu o jumătate de pahar de apă. La fel de eficientă este și infuzia preparată dintr-o linguriță de semințe de chimen și o cană de apă clototită timp de 4-5 minute. Infuzia are un efect relaxant.  

7. Infuzia de semințe de mărar are efect antispastic

  Când sughițul depășește trei-patru minute, atunci infuzia preparată dintr-o linguriță de semințe de mărar, opărite cu  o cană cu apă clocotită,  timp de trei minute, are efectul scontat, fiind un bun antispastic. Ceaiul nu se îndulcește și nu se bea fierbinte.     

” Aceste șapte remedii sunt eficiente în cazul sughițului cronic . Ingredientele folosite sunt la îndemâna oricui, deoarece în cămara noastră trebuie să avem astfel de leacuri cu efect calmant care contribuie la stoparea neplăcutului fenomen”, precizează Eugen Giugiu, doctor în fitoterapie și nutriție, în ”Cartea sănătății noastre”.  

Mai multe