Top cinci cele mai sănătoase alimente

1 martie 2013 15:40   Sănătate
Ultima actualizare:

Spanacul

Spanacul crud e  popular pentru conţinutul crescut de vitamiele C şi A, în timp ce prin fierbere este bogat în vitamina A, riboflavină (vitamina B2), vitamina B6, vitamina C, potasiu, fier şi magneziu. Deşi e bogat în fier şi calciu, absorţia acestor elemente e redusă considerabil de conţinutul crescut de acid oxalic. De exemplu, organismul utilizează aproximativ 50% din calciul conţinut în brocolli şi doar 5% din spanac.

Cartoful dulce

Conţine carbohidraţi, vitaminele A, C, B6, potasiu şi fibre. Cartoful dulce are un conţinut energetic şi nutritiv crescut şi se consumă fiert sau copt. Cartoful dulce are un indice glicemic mediu, spre deosebire de cartofii normali, care au un indice glicemic ridicat. Indicele glicemic e un parametru care estimează gradul în care alimentele determină creşterea glicemiei.

În cadrul Alimentaţiei Sănătoase se recomandă consumul de alimente cu indice glicemic redus: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminţe şi consumul în cantităţi mici de alimente cu conţinut crescut de amidon şi zahăr: cartofi, pâine albă, orez alb, paste din făina, dulciuri, băuturi dulci etc.

Afinele

Afinele ocupă un loc de frunte din punct de vedere terapeutic. Conţin vitamina C, potasiu, sodiu, fibre şi substanţe fitochimice cu rol în promovarea sănătăţii. Sursă importantă de flavonoide, afinele au un posibil rol în prevenirea cancerului, asterosclerozei şi a bolilor cardiovasculare. Mai mult, afinele contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, în special la ameliorarea vederii nocturne. Valoare energetică - 56 kcal per 100 g.

Broccoli

E sărac in calorii, însă conţine fibre, antioxidanţi, fitonutrienţi şi apă. Se consumă crud, în salate, sau gătit, prin fierbere. Broccoli este bogat în betacaroten şi vitamina C. Conţine fibre ce ar putea preveni apariţia cancerului, a bolilor cardiovasculare şi diabetului. Dacă e fiert prea mult, va pierde o parte din vitamine şi minerale şi va deveni mai neplăcut la gust. Potrivit "Abecedarului de Nutriţie", conţinutul energetic e de 24 kcal per 100g.

Avocado

E un fruct care se consumă de obicei crud, în salate, asigurând din abundenţă energie şi fibre, datorită conţinutului de carbohidraţi. Avocado conţine acizi graşi mononesaturaţi, vitaminele B6, A, C, acid folic, potasiu, magneziu, cupru, niacină, fier şi zinc. Conferă energie şi prin conţinutul crescut de lipide şi grăsimi.

„Abecedar de Nutriţie" cuprinde 10 lecţii despre ce înseamnă Alimentaţia Sănătoasă. Acest ghid este realizat de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, în colaborare cu dr. Cristina Niţă şi dr. Anca Crăciun.

Mai multe