Top trei leacuri miraculoase pentru suferinţele de sezon

27 decembrie 2012 18:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Plantele cu proprietăţi antibiotice sunt remedii dovedite pentru probleme de sănătate care se acutizează în sezonul rece.

Brusturele versus penicilina

Frunzele de brusture au efecte remarcabile în tratamentul bolilor de piele, precum acneea, furunculoza, cuperoza sau în afecţiunile cronice. Proprietăţile antibiotice ale plantei se datorează arctiozidei, o substanţă din compoziţie brusturelui, pe care terapeuţii o compară cu penicilina. În astfel de situaţii, cercetătorii americani au folosit cataplasme din frunze de brusture pe care le-au stropit cu ulei de eucalipt.

Aceste pansamente naturale se schimbă de trei-patru ori pe zi, iar tratamentul poate fi urmat două-trei săptămâni, în cazurile foarte grave. În paralel cu tratamentul extern, specialiştii recomandă consumul decoctului din rădăcini de brusture şi de cicoare (câte 15 g din fiecare plantă la un litru de apă). Ceaiul se fierbe timp de cinci minute, apoi se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile.

Cuişoarele fortifică sistemul imunitar

„Cuişoarele sunt antioxidante foarte puternice, ele încarcă organismul cu energie, fortificând sistemul imunitar. Terapia cu aceşti muguri are un efect dovedit în combaterea infecţiilor şi inflamaţiilor, în prevenirea formării cheagurilor de sânge şi a îmbătrânirii premature. De aceea, le recomand în tratarea răcelilor, a oricăror afecţiuni respiratorii sau digestive (precum colita de putrefacţie şi balonarea), având efecte antibacteriene, sudorifice şi calmante. Ceaiul de cuişoare calmează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele şi de sinuzită", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Mai mult, o cură cu compoturi şi cu sucuri de fructe în care se adaugă câte două-trei cuişoare, sub formă de pulbere, contribuie la creşterea imunităţii, prevenind efectele îmbătrânirii premature. Nu în ultimul rând, cuişoarele sunt de mare ajutor în afecţiuni digestive (cum ar fi colita de putrefacţie şi balonarea). Un recent studiu american, realizat de specialiştii de la Universitatea Pennsylvania, arată că adăugarea condimentelor cu o mare concentraţie de antioxidanţi în supe, în ciorbe etc, printre care cuişoarele, scorţişoara, combate efectul grăsimilor din farfurie.

Uleiul din sâmburi de strugure-o barieră împotriva bolilor

Când este folosit în dieta zilnică, adăugat în salatele de crudităţi, uleiul din sâmburi de strugure presat la rece previne apariţia bolilor vasculare, cum ar fi ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Specialiştii spun că aceste atuuri se datorează grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, dar şi unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.

Cercetările recente au demonstrat efectul uleiului de sâmburi de strugure şi în cazul afecţiunilor reumatice. Bolnavii de artrită, care au introdus în dietă acest ulei, au constatat o reducere a durerilor datorate inflamaţiilor. Cura a avut efecte foarte bune, după ce aceşti bolnavi au consumat zilnic câte 30 ml de ulei, vreme de două-trei luni.

Mai multe