Topinamburul, "cartoful” care taie foamea. Cum se consumă leguma care spală toxinele din corp

3 noiembrie 2021 11:41   Sănătate
Ultima actualizare:

I se mai spune măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc sau pară-iernatică. Topinamburul are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul şi este recunoscut drept leguma care face senzaţie în curele de slăbire.

Ca plantă, topinamburul arată ca floarea-soarelui, cu care este rudă apropiată. Rizomii, partea preţioasă a plantei, sunt adesea folosiţi în industrie sau ca furaj, dar şi ca medicament, substanţele active din topinambur avînd rol în reglarea glicemiei, a colesterolului şi a microflorei digestive.   

Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină. Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.    

Tulpina şi frunzele au în compoziţie triptofan, leucină şi beta-caroten (provitamina A). Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză. În afară de topinambur, inulina se găseşte în rădăcinile de cicoare, păpădie şi ale altor plante, dar în cantităţi mai mici.  

Inulina are acţiune benefică de la nivelul stomacului până la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sânge. Leagă o mare cantitate de substanţe care nu sunt necesare organismului, ajutând astfel la eliminarea metalelor grele, a colesterolului, a acizilor graşi, a diferiţilor compuşi chimici toxici. Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine şi reziduuri.

Citește pe adevarul.ro cum se gătește topinaburul și de ce e bun în curele de slăbire

Mai multe