Topul alimentelor care luptă împotriva ficatului gras

16 februarie 2016 16:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Când în celulele ficatului se acumulează grăsimi şi acestea nu se mai elimină, îşi face apariţia o boală cunoscută sub numele de „ficat gras”, aceasta fiind foarte frecventă la adulți.

Ficatul joacă un rol foarte important în descompunerea şi eliminarea grăsimilor din organism. Uneori, acest proces al metabolismului se dereglează şi grăsimile se acumulează în celulele ficatului, care nu vor mai funcţiona corect. Boala are o frecvență mai mare în cazul persoanelor care suferă de obezitate, diabet sau hipertensiune.

Statisticile estimează că până la 20% dintre adulţi au „ficat gras”, însă numărul lor ar putea fi mai mare, pentru că steatoza nu dă, de obicei, niciun fel de simptome şi este diagnosticată doar la analizele de rutină.

Dacă există, simptomele sunt vagi: oboseală, rezistenţă scăzută la efort, uşoară durere în zona ficatului. Testele sanguine pot semnala valori crescute ale unor enzime hepatice atunci când în ficat se acumulează grăsimi, iar o ecografie abdominală va arăta un ficat mărit în dimensiuni. Un diagnostic cert se poate pune doar după efectuarea unei puncţii hepatice.

Descoperă pe clicksanatate.ro ce alte alimente aduc beneficii în cazul ficatului gras

Mai multe