Topul alimentelor care-ţi strică dinţii
2 martie 2019 19:03
Sănătate
Ultima actualizare:
Ceea ce mâncăm este la fel de important precum periajul şi folosirea aţei dentare atunci când vine vorba despre dinţi puternici, gingii sănătoase şi respiraţie proaspătă.
În cavitatea orală sunt sute de bacterii, unele benefice, altele nu. Medicul stomatolog Şerban Atanasiu face un top al alimentelor care, consumate în exces, pun în pericol dantura.
- Zahărul. Este un factor de producere a cariilor deoarece se depune pe dinţi şi între ei, permiţând bacteriilor din gură să îl transforme într-o substanţă lipicioasă. Este practic imposibil să putem elimina toate zaharurile din dietă, dar e bine să le reducem, în special consumul de zahăr rafinat. De asemenea, e important să ne spălăm pe dinţi după mese şi să bem multă apă, ne recomandă dr. Şerban Atanasiu, medic stomatolog, ultraspecializat în implantologie dentară.
- Fructele uscate. Sunt alternativa mai sănătoasă a unui desert pe bază de zahăr şi mulţi le consumă atunci când simt nevoia de ceva dulce. Dar şi ele conţin fructoză, sunt lipicioase şi tind să rămână lipite de dinţi mai mult timp decât alte alimente, devenind cel mai mare coşmar al dinţilor.
- Chipsurile de cartofi. Ele nu conţin zahăr, însă problema lor e că au tendinţa să rămână blocate în spaţiile dintre dinţi şi gingii şi pot afecta smalţul. Fiind bogate în amidon, şi acestea se transformă în zahăr, care rămâne lipit pe dinţi.
- Ceai şi cafea. Consumate frecvent, ele pot păta dinţii, atrage atenţia specialistul: „Periajul dinţilor, în încercarea de a evita colorarea, poate fi contraproductiv, deoarece periajul excesiv dăunează gingiilor, iar micro-leziunile din gingii pot permite bacteriilor să intre în sânge, provocând probleme în tot corpul. Mai mult, la fel ca alcoolul, cafeaua şi ceaiul sunt diuretice şi pot inhiba producţia de salivă”.
- Alimentele acide. Dinţii sunt protejaţi de un smalţ care ne permite să bem sau să mâncăm alimente fierbinţi şi reci fără să simţim vreun disconfort. Un mediu oral acid poate deteriora acest smalţ preţios, lăsând dinţii expuşi şi sensibili. Sucul de lămâie, citricele, roşiile, murăturile, cafeaua şi alcoolul sunt alimente extrem de acide. Fructele şi sucurile din citrice pot, de asemenea, să irite rănile de la nivelul gurii.
- Cerealele, precum grâul şi orzul. Acestea conţin acid fitic şi gluten, ambele fiind foarte greu de digerat. În timp ce trec prin sistemul digestiv, ele consumă minerale din corp, inclusiv calciu. În timp, acest lucru poate duce la pierderea mineralelor din oase şi din dinţi, la eroziunea smalţului şi poate contribui la un mediu oral acid. „De fapt, efectele acestor substanţe antinutritive pot fi atât de pronunţate, încât simpla înlăturare a lor din dietă poate fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face pentru sănătatea orală”, susţine dr. Atanasiu.
- Băuturile energizante. Acestea conţin zahăr rafinat, îndulcitori şi ingrediente acide care afectează smalţul dentar. Medicul stomatolog vă sfătuieşte să vă hidrataţi cu apă plată, iar pentru energie să alegeţi băuturi care conţin electroliţi naturali, cum ar fi apa din nucă de cocos, amestecată cu puţină sare.
- Batoanele de proteine. În ciuda promisiunilor privind conţinutul de zaharuri naturale, de proteine şi ingrediente pe bază de plante, multe dintre aceste alimente sunt, de fapt, pline de zahăr, de fructe uscate care, după cum am văzut, nu sunt sănătoase pentru dinţi.
- Alcoolul. Berea, vinul, băuturile spirtoase şi cocktailurile pot afecta dinţii prin zaharurile pe care le conţin. Berea suferă un proces de carbonatare, care o face acidă, ceea ce erodează smalţul dinţilor, iar vinul poate conţine mai mult zahăr decât v-aţi aştepta: un pahar de vin alb dulce poate avea până la 8 grame de zahăr. În afară de faptul că e foarte acid şi dulce, alcoolul are şi un efect diuretic. El inhibă producţia de salivă care, în mod normal, ajută la menţinerea unui echilibru bacterian sănătos şi reduce acumularea plăcii.
- Gheaţa. Chiar dacă mulţi o consideră inofensivă (doar este apă, nu conţine zahăr sau aditivi), gheaţa poate deteriora smalţul dinţilor şi îi face vulnerabili.