Topul celor mai sănătoase semințe pentru organismul tău
Cu un conţinut impresionant de substanțe nutritive esenţiale și compuși care scad colesterolul, semințele previn multe afecțiuni. Consumate ca desert sau ca simple gustări dintre mese, acestea reduc colesterolul și au grijă de inimă.
Semințele de dovleac protejează inima
Bogate în vitamine (E, A, vitaminele din complexul B), minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, mangan), proteine, acizi graşi esenţiali şi carbohidraţi, seminţele de dovleac sunt recomandate atât pentru beneficiile lor remineralizante şi vitaminzante, cât şi pentru capacitatea lor de protecție cardiovasculară. Graţie conţinutului lor de acizi graşi Omega-3, sunt de ajutor în prevenirea bolilor de inimă. Mai mult, reduc nivelul colesterolului „rău” (LDL), îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi împiedică formarea plăcilor de aterom, care duc la apariţia aterosclerozei. De asemenea, prin conţinutul de potasiu, aceste seminţe normalizează tensiunea arterială.
Pentru efect protector cardiac poți face o cură de o lună, în cadrul căreia consumi zilnic 80 de seminţe de dovleac crude (cura se poate repeta de 3 ori pe an). Folosește și ulei din semințe de dovleac – doar în salate, nu la gătit.
• datorită fierului din compoziția lor, seminţele de dovleac combat anemia.
• Zincul din aceste seminţe ajută la întărirea sistemului imunitar şi are valoare antioxidantă, protejând organismul de acţiunea radicalilor liberi.
Semințele de in scad trigliceridele
Conţin aproape de 2 ori mai mulţi acizi graşi esenţiali Omega-3 decât peştele şi, în plus, sunt bogate în fibre, vitamine şi în minerale. Dacă ai probleme cardiovasculare, 1-2 capsule de ulei de seminţe de in pe zi ajută la scăderea tensiunii, la reducerea nivelului de colesterol şi al trigliceridelor. Terapia este de folos şi în prevenirea formării cheagurilor de sânge, scăzând riscul de infarct şi de atac vascular cerebral.
Poţi procura seminţe de in de la magazinele de produse naturiste şi le poţi adăuga în salate, ca atare sau măcinate, în mâncare ori în prăjituri. Le mai poţi combina cu cereale şi cu iaurt sau poţi să iei capsule cu ulei din seminţe de in, în cure periodice.
Respectă dozele recomandate deoarece, consumate în exces, seminţele de in pot deveni toxice. Cere sfatul medicului când urmezi un tratament de durată. Evită terapia cu seminţe de in dacă suferi de obstrucţii sau de hemoragii ale tubului digestiv, dacă eşti însărcinată ori dacă alăptezi.
Seminţele de floarea-soarelui împiedică formarea cheagurilor
Sunt bogate în proteine și în acizi grași benefici pentru inimă. De asemenea, sunt sursă excelentă de folat - care ajută sistemul imunar - , și de vitamină E, cu puternic rol antioxidant.
Conţinutul bogat de proteine, minerale şi de fibre le recomandă în hipertensiune, ischemie cardiacă şi ateroscleroză. Trei sferturi de cană cu seminţe crude de floarea-soarelui, consumate zilnic, îţi dau necesarul zilnic de magneziu, care împiedică creşterea tensiunii arteriale şi formarea cheagurilor de sânge. Dacă ții 4 cure pe an cu semințe crude, a câte 20 de zile fiecare, reduci şi nivelul de colesterol „rău“. Consumă-le neprăjite, adaugă-le în coca pentru pâine sau în salate.
Semințele de cânepă scad colesterolul
Furnizează organismului acizi grași Omega-3 și Omega-6, benefici pentru inimă, proteine în cantități mari, la fel și fibre. Coținutul lor în fitosterol te scapă de excesul de colesterol. Poți folosi ulei de semințe de cânepă în salate.