Topul uleiurilor vindecătoare. Unele uleiuri vegetale completează cu succes lista remediilor oferite de natură

10 ianuarie 2015 20:11   Sănătate
Ultima actualizare:

Utile şi în bucătărie, unele uleiuri vegetale completează cu succes lista remediilor oferite de natură. Indiferent dacă este vorba de problemele digestive, ale pielii sau cardiace, ele şi-au dovedit de-a lungul timpului eficienţa atât pentru sănătatea fizică, cât şi cea psihică. Citeşte mai multe în numărul de ianuarie al revistei „Click! Sănătate”!

Uleiul de măsline 

alină durerile 

reumatismale

Folosit încă din cele mai vechi timpuri ca remediu, uleiul de măsline şi-a câştigat reputaţia de „aur lichid“ datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătăţii. Te poţi bucura de proprietăţile sale dacă îl introduci în dieta zilnică. Bogat în vitamine (A, B1, B2, C, D, E şi K), în antioxidanţi şi în acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, uleiul este un bun aliat şi pentru frumuseţe, dar şi la tratarea anumitor afecţiuni.

A constipaţie – este bine să iei 2 linguriţe de ulei dimineaţa, până la ameliorarea simptomelor (pentru a-i schimba gustul, poţi combina uleiul cu suc de lămâie). Dacă suferi de constipaţie de mai mult timp, ia o linguriţă de ulei şi una de apă caldă;

A dureri reumatismale – uleiul de măsline este recunoscut şi pentru proprietăţile sale analgezice. Neplăcerile cauzate de reumatism se pot ameliora dacă aplici pe piele, în locul dureros, 2 linguri de ulei încălzit şi masezi până se absoabe în piele. Repeţi procedeul de 2-3 ori pe zi;

A eliminarea calculi biliari – substanţele din ulei ajută la dizolvarea calculilor biliari. Ia în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, câte o lingură de ulei de măsline amestecată cu câteva picături de suc de lămâie.

Scapă de colesterol 

cu ulei de 

floarea-soarelui

De nelipsit din bucătărie, uleiul este un ingredient important şi când vine vorba de remediile bunicii. Poţi profita de proprietăţile sale terapeutice dacă îl consumi ca atare sau în combinaţie cu alte alimente. Fiind o sursă importantă de vitamina E şi A, uleiul oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, stimulează sistemul imunitar, ajută la creşterea oaselor şi previne apariţia infecţiilor în organism.

A ulcer stomacal – pui într-un vas mai mare 1 litru de ulei de floarea-soarelui, 1 kilogram de lămâi (cu tot cu coajă, fără sâmburi) şi 1 kilogram de miere. Laşi amestecul 10 zile, la loc întunecos, apoi iei câte 3 linguri pe zi, înainte de mesele principale. Urmează tratamentul 3 săptămâni;  

A colesterol „rău“ – pentru a reducere nivelul acestuia este indicat să iei în fiecare dimineaţă după trezire şi seara înainte de culcare câte 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece, timp de o lună;  

A constipaţie -  uleiul mai e recunoscut şi pentru efectul său laxativ. Trebuie să iei dimineaţa, pe stomacul gol, câte 1-3 linguri de ulei, în care adaugi 10 picături de suc de lămâie. 

Ulei de cocos, 

aliat al digestiei

Cu un conţinut de peste 90% de grăsimi saturate, uleiul de cocos nu este doar un ingredient esenţial pentru îngrijirea pielii şi a părului, ci şi un bun „medicament“ în tratarea mai multor afecţiuni. E bogat în vitamina E, acizi graşi, fier.

A colesterolul „rău“ -  conţine o cantitate mare de grăsimi benefice pentru organism, care ajută la reducerea colesterolului „rău”. Ia în fiecare dimineaţă 2-3 linguri de ulei pe stomacul gol, timp de 30 de zile;

A boli de inimă – conţinutul ridicat de acid lauric şi de vitamine ajută la prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Consumi în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, câte 15 ml de ulei;

A probleme intestinale – grăsimile saturate din ulei au efect antibacterian, ceea ce ajută la îmbunătăţirea digestiei, iar cantitatea mare de fibre conţinută stimulează tranzitul intestinal. Ia câte 2 linguriţe de ulei pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Renunţă la zahăr! 

Uite ce alternative ai

Dulcele ne face viaţa mai frumoasă, dar mai puţin sănătoasă. De fiecare dată când mâncăm o prăjitură, în corpul nostru se secretă un val de insulină, hormon necesar metabolizării glucidelor. Acesta are însă şi efecte secundare: atenuează hormonii de creştere sau testosteronul şi inhibă folosirea grăsimii stocate de către organism pe post de energie. Ce înseamnă asta mai exact? Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât ne reducem şansele de a slăbi, ba chiar vom fi pe drumul de îngrăşare. Iar asta este cu atât mai grav cu cât nu ne putem feri complet de zahăr, pentru că e peste tot, atât în dulciuri, cât şi în pâine, cereale, sosuri şi alte alimente considerate sărate. Ce alternative avem? O mulţime. În primul rând, poţi să citeşti mai atent eticheta, să faci prăjituri în casă, cu fructe uscate pe post de îndulcitor, iaurt natural cu fructe proaspete, brioşe cu îndulcitor din ştevie etc. Mierea e şi ea bună, creşte mai puţin glicemia şi este o sursă valoroasă de vitamine şi minerale, numai că nu se foloseşte la temperaturi de peste 40˚ C pentru că îşi pierde proprietăţile. “Îndulcitorii calorici precum fructoza conţin calorii ca şi zahărul, având doar avantajul unui indice glicemic mai mic, ceea ce îi face acceptabili pentru diabetici. Îndulcitorii non-calorici sintetici (ciclamat, zaharina, acesulfam), semisintetici (aspartam) sau naturali (ştevia) sunt o alternativă la zahăr. Consumate cu moderaţie, nu sunt periculoase”, spune Cristina Spiroiu, specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Militar Bucureşti.

Mai multe