Tot ce trebuie să ştii despre alergii
De ce reacţionează organismul nostru într-un mod exagerat când intră în contact cu diverse substanţe şi alimente? Cu alergia ne naştem sau o dobândim? Se tratează sau ne luptăm cu ea toată viaţa? La toate aceste întrebări răspunde pentru actriţa Ani Creţu medicul alergolog de la Spitalul Marie Curie, dr. Camelia Berghea.
Cum apar
Sistemul imunitar are rolul de a ne apăra de infecţii, de microorganismele din mediul înconjurător. Celulele şi anticorpii noştri sunt instruiţi să recunoască „atacatorii” şi să lupte cu ei. Alergia este rezultatul unui răspuns greşit al sistemului imunitar, care etichetează ca „periculoase” substanţe inofensive şi faţă de care răspunde exagerat, hiperactiv, producând anticorpi. Aşa apar alergiile alimentare, astmul alergic, rinita alergică, dermatita atopică etc.
Se pot declanşa la orice vârstă
Componenta genetică e importantă, declară medicului Camelia Berghea pe blogul anicretu.ro: „Bolile alergice apar frecvent în familii cu istoric de boli alergice, însă şi factorii de mediu sunt importanţi (poluarea, stilul de viaţă etc.). Aşa se explică de ce bolile alergice sunt din ce în ce mai frecvente. Se pot declanşa la orice vârstă. În primii ani de viaţă întâlnim mai frecvent alergii alimentare, iar alergiile respiratorii apar la copilul mai mare, în adolescenţă sau la vârsta adultă”.
Alergiile alimentare, tot mai frecvente la copii
Potrivit specialistului, a crescut mult numărul cazurilor de alergii alimentare la copii, cel mai frecvent la proteinele laptelui de vacă, dar şi la alte alimente (ou, grâu, arahide, alune, soia, peşte etc.). Alergiile respiratorii au fost întotdeauna mai frecvente decât cele alimentare.
Se vindecă?
Alergia la un aliment necesită de obicei dietă strictă o perioadă variabilă de timp şi reevaluare periodică prin teste de provocare, sub supravegherea medicului. Se vindecă în majoritatea cazurilor, în decurs de câţiva ani. Mulţi dintre copii vor dezvolta alergii respiratorii pentru care există, de asemenea, soluţii de tratament şi posibilitate de vindecare.
Care e diferenţa dintre alergie şi intoleranţă
O intoleranţă alimentară e o reacţie indusă de o substanţă din conţinutul alimentului sau de un deficit al unei enzime necesare pentru a digera compusul respectiv, explică dr. Carmen Berghea. Intoleranţa se manifestă variabil de la persoană la persoană, în funcţie de cantitatea consumată. Uneori apar reacţii, alteori nu. Tratamentul pentru intoleranţă nu implică aceeaşi rigoare ca la alergie.