Tot ce trebuie să ştii despre deshidratare

11 iunie 2017 19:33   Sănătate
Ultima actualizare:

În orice anotimp poate surveni deshidratarea, dar vara, pericolul este mai mare, din cauza transpiraţiei. În afară de apă, există şi alimente care te hidratează. Citeşte în numărul de iunie al revistei Click! Sănătate mai multe despre importanţa hidratării.

Deshidratarea apare din cauza aportului insuficient de lichide sau când pierderea acestora este prea mare. Survine mai ales când ne expunem la temperaturi ridicate, precum şi la cei care au diaree sau gastroenterită. Cei mai expuşi sunt copiii (mai ales în timpul unui episod de boli însoţite de febră sau în insolaţie), sportivii şi vârstnicii. 

Cum se manifestă?

Eşti deja deshidratat dacă ţi-e sete, această senzaţie fiind declanşată după ce anumiţi receptori de la nivelul hipotalamusului au fost „avertizaţi” că există o concentraţie prea mică de apă în sânge. Slăbiciunea, oboseala, durerea de cap, buzele uscate, urina închisă la culoare, crampele musculare şi greaţa sunt alte semne ale deshidratării. Deshidratarea severă duce la dereglări de ritm cardiac şi de tensiune, precum şi la halucinaţii, confuzie, convulsii şi pierderea cunoştinţei. 

Cum poate fi prevenită?

Deshidratarea poate fi prevenită, desigur, prin hidratare corespunzătoare. Începe ziua bând un pahar mare cu apă, întrucât, pe timpul nopţii, organismul a fost privat de acest lichid esenţial. Pe caniculă, este indicat să se suplimenteze aportul, fiind nevoie să bei un pahar cu apă la fiecare jumătate de oră. La cei la care deshidratarea survine pe fondul diareii sau al stărilor de vomă, poate fi nevoie de administrarea de soluţii de rehidratare disponibile la farmacii. 

Ce apă e mai bună?

În alegerea apei de băut trebuie să se ţină seama de factori precum vârsta, bolile asociate, precum şi conţinutul de reziduu fix. De pildă, pentru copiii mici, se va alege apa slab mineralizată, cu un conţinut cât mai mic de sodiu, fluoruri, nitraţi şi nitriţi. În cazul adulţilor, vara se poate opta pentru apele mediu mineralizate (cu reziduu sec între 500 mg/l – 1.500 mg/l). 

Mai multe