Tot ce trebuie să știi despre obținerea gratuită a cristalinului pentru cataractă!

6 octombrie 2017 12:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Vezi din ce în ce mai prost, totul e în ceață, ți-a slăbit vederea la distanță și nu mai distingi clar culorile. Medicul ți-a pus diagnosticul de cataractă, iar singurul tratament pentru aceasta este intervenția chirurgicală. Ai două opțiuni: fie îți plătești tu cristalinul, fie îți faci dosar pentru ca acesta să fie decontat de casa de asigurări de sănătate. Click! îți spune ce pași trebuie să urmezi pentru depunerea actelor.

Cataracta este o afecțiune oftalmologică, frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului (n.r. se află în spatele irisului și funcționează ca o lentilă). Studiile arată că aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de această afecțiune, existând însă cazuri în care poate fi întâlnită și la persoane mai tinere.

Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. În cadrul operației, specialistul oftalmolog înlocuiește cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial, care nu mai poate fi afectat niciodată.

În România, se fac anual circa 55.000 de operații de cataractă. Potrivit legislației, orice persoană care este asigurată poate solicita casei de asigurări de sănătate de care aparține o decizie de procurare a dispozitivului medical: „lentilă intraoculară” (cristalin).

Suma decontată, în prezent, de sistemul de asigurări de sănătate pentru cristalin este de 299,10 lei. Această sumă acoperă costurile celui mai ieftin cristalin de pe piață. Dacă doriți un cristalin mai de calitate, va trebui să suportați dumneavoastră costurile, un cristalin de calitate bună costând în jur de 1.000 de lei.

Pentru a beneficia, însă, de decontarea făcută de casa de asigurări de sănătate trebuie să urmați câțiva pași.

În primul rând, trebuie să întocmiți un dosar medical, pe care îl veți depune la casa de asigurări de sănătate de care aparțineți.

Dosarul trebuie să conțină următoarele acte:

# cerere tipizată (disponibilă atât la sediul casei de asigurări de sănătate, cât și pe site-ul acesteia)

# prescripţi medicală pentru protezarea vizuală (valabilă 30 de zile de la emitere)

# biometrie eliberată de un furnizor de servicii medicale în contract cu casa de asigurări de sănătate

# fotocopie a actului de identitate

În cazul depunerii actelor de o terță persoană, la dosar trebuie să existe și fotocopia actului de identitate al respectivei persoanei și împuternicirea legală, în cazul în care depunătorul nu este părintele, soțul/soția, fiul/fiica asiguratului.

Casa de asigurări de sănătate analizează dosarele depuse și, în măsura în care acestea corespund din punct de vedere al existenței, conformității și valabilității documentelor, emite deciziile de aprobare corespunzătoare, în ordinea cronologică a depunerii cererilor, în limita fondurilor alocate de către Casă acestui domeniu de asistență medicală și cu respectarea criteriilor de prioritate.

Deciziile sunt transmise solicitanților prin poștă, împreună cu lista furnizorilor la care aceștia se pot prezenta cu decizia, în vederea procurării cristalinului.

De reținut! Casa de asigurări de sănătate nu rambursează asiguraților  contravaloarea dispozitivelor medicale achiziționate de aceștia prin contribuție proprie. Circuitul de decontare prevăzut de legislația în vigoare are loc exclusiv între casa de asigurări și furnizorul de dispozitive medicale cu care aceasta se află în relație contractuală.

Cum se instalează cataracta

În stadiile avansate, netratată, cataracta poate produce complicații grave. De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectați, fără ca scăderea vederii să fie însoțită de durere. Pacientul acuză scăderea progresivă a vederii sau încețoșarea acesteia. Se poate întâmpla ca mai multe tipuri de cataractă să se dezvolte în cadrul aceluiași ochi. Calitatea vederii poate fi favorizată sau defavorizată, în funcție de tipul cataractei, de lumina zilei sau de lumina difuză. Schimbarea ochelarilor, în nenumărate rânduri, este un proces făcut în zadar în acest caz, pacientul fiind tot mai nemulțumit de calitatea vederii sale. Contrar părerilor generale, cataracta nu reprezintă o peliculă asemănătoare pielii care acoperă ochiul sau lentila. Ea reprezintă o schimbare graduală în structura lentilei unui ochi, care face vederea din ce în ce mai încețoșată.

La ce vârstă apare cataracta?

Momentul apariției bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de „bucuria de scurtă durată” , mai exact momentul în care pacientul constată o îmbunătățire a vederii și renunță la purtarea ochelarilor. Desigur, în scurt timp, persoana afectată constată scăderea vederii și încearcă, în zadar, schimbarea ochelarilor. Acesta este momentul în care pacientul trebuie neapărat să consulte un oftalmolog.

Cum se efectuează operația

Tehnologia de astăzi în ceea ce privește intervenția chirurgicală este extrem de avansată, făcând ca operația de cataractă să dureze doar câteva minute (circa 10 minute). Se face cu anestezie locală, fără internare și nu este dureroasă. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasă. Operația cu ultrasunete (facoemulsificarea), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică, încât nu este nevoie de sutură (cusătură).

Mai multe