Tot ce trebuie să știți despre implantul dentar. Medicii spun cui nu îi este recomandat
Cum poți să-ți păstrezi dinții sănătoși până la adânci bătrâneți, când e cazul de un implant și cui nu-i este recomandată această procedură? Medicul stomatolog Diana Chawi ne-a oferit un interviu în care ne oferă sfaturi importante pentru a ne păstra zâmbetul pe buze cât mai mult timp.
Click!: Cum ne putem păstra dinții sănătoși până la bătrânețe?
Dr. Chawi Diana: Dinții trebuie protejați și îngrijiți încă din copilărie prin periaj (părinții ar trebui să facă periajul copiilor, pentru ca mai apoi copiii să își însușească toate atributele unui periaj corect și a unei igiene corecte). Apoi este esențială evitarea zahărului și a obiceiurilor vicioase la maturitate. Pentru a avea o dantură sănătoasă implică o igienă adecvată, consumul de produse lactate și fructe, legume, vizita la medicul stomatolog o dată la 6 luni. Astfel, dinții se pot păstra în cavitatea bucală până la vârste înaintate.
Când avem nevoie de implant dentar?
Implantul dentar, putem spune, este o rădăcină arficială. Practic, pacientul care a pierdut un dinte din varii motive, îl poate ”recâștiga” prin inserarea unui implant cu sau fără încărcare imediată, și aici mă refer la coroana dentară.
Există mai multe tipuri de implant. Care este cel potrivit?
Majoritatea implanturilor de pe piața din România sunt atent testate. Există o multitudine de firme de implanturi care încearcă să acopere cam toate situațiile clinice (os îngust, friabil, înălțime sau lățime mică), iar medicul alege în funcție de necesitățile fiecărui caz medical în parte.
Când și cui nu recomandați implantul dentar? Există și excepții?
Tratamentul cu implant dentar nu este recomandat celor care nu pot avea o igienă corectă, celor care au diabet decompensat (de obicei, cei insulinei dependenți care nu își țin constantă valoarea glicemiei), cei cu osteoporoză cu tratament recent, hepatită sub tratament cu interferon sau HIV. În astfel de cazuri, de cele mai multe ori procedura poate reprezenta un eșec.
Ce recomandați? Proteza dentară mobilă sau cea pe implanturi? Ce avantaje și dezavantaje au una și cealaltă?
Evident că recomand protezele fixe pe implanturi, datorită avantajelor pe care le prezintă. Nu se mișcă în cavitatea bucală, astfel că pacientul poate avea o viața normal, fără chinurile unei proteze mobile care, odată cu trecerea timpului, apasă pe gingie și pe os și doare foarte tare. Din păcate, în România sunt destul de scumpe, iar statul nu decontează nimic.
Aveți cazuri și transformări impresionante? Aveți pacienți care vin cu un dinte și pleacă fericiți, cu o dantură perfectă?
Am ales să merg pe recondiționări totale și mandibulare. Eu privesc cazul ca un tot unitar și îl introduc într-un sistem complex, adică nu privesc doar dinții, ci mă uit la articulația temporo-mandibulară, la poziția primelor vertebre cervicale, la analiza posturală și, după ce stabilesc bine aceste diagnostice, încep să tratez efectiv dinții. Cazurile rezolvate se mențin pe parcursul anilor. Este normal ca pacientul, odată ce și-a dobândit dinții din tinerețe, să se simtă încrezător și să zâmbească încrezător.
Mulți își fac și albire dentară în paralel cu implantul? Este sigură? Se spune că sensibilizează dinții.
Albirea dentară făcută în clinica cu lampa este una extrem de sigură pentru că este atent asistată de medicul care controlează puterea lămpii, are control direct cu pacientul (dacă doare sau simte ceva se micșorează purtarea de albire) și da, sensibilizează dinții, dar doar 24-48 de ore post intervenție, atât. După aceea, pacientul poate vedea doar dinții albi (4-8) nuanțe mai albi, fără dureri dentare. Efectul durează 1-2 ani, aici depinde de pacient dacă urmează instrucțiunile: cafea băută cu paiul, fără vin roșu, fără fructe de pădure în primele 2 săptămâni după intervenție.
Albirile dentare făcute acasă cu tratamente naturale sau pastele de dinți cu efect de albire au vreun efect?
Pastele de dinți de albire de acasă pot menține efectul produs de albirea în clinică. Nu poți ajunge la un rezultat spectaculos folosind doar aceste produse precum pasta de dinți, apa de gură care albește, sau popular bicarbonatul de sodiu. Nici albirea realizată acasă nu este foarte sigură pentru că de cele mai multe ori pacientul ține prea mult gelul de albire pe dinti și astfel apare durerea dentară.
Ce sfat le dați celor își doresc să aibă dinți și la bătrânețe?
Celor cu dinții integri, adică fără probleme, să facă detartrajul la 6 luni. Iar celor cu dinții acoperiți de coroane, punți dentare, fațete, să aibă grijă la igienă: periaj dentar două minute rotativ, duș bucal obligatoriu, ața dentară și control la 6 luni pentru evaluarea lucrărilor dentare. Pentru cei cu implanturi, control radiologic și clinic o dată pe an și igiena extrem de bună. Pentru pacienții purtători de proteze mobile, revenirea în clinică o dată pe an pentru revânzarea protezelor (se umple partea care acoperă gingia cu material, astfel încât protezele să nu deranjeze în timpul masticației și vorbirii). În timp, osul și gingia purtătorilor de proteze mobile se modifică, se resoarbe, și de aceea este nevoie de tratamentul de rebazare, care să aducă protezele la forma lor inițială de funcționalitate.