Totul despre alimentele cu calorii negative

20 august 2015 0:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Deşi multe persoane au impresia că expresia „calorii negative” desemnează alimentele care nu conţin calorii, acest lucru nu se dovedeşte a fi adevărat. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune ce să incluzi în meniu pentru a avea o dietă echilibrată.

În ce constă mitul

În categoria alimentelor cu calorii negative intră anumite fructe şi legume, despre care se spune că,  digerându-le, organismul consumă mai multă energie decât aduc alimentele respective.

Cu alte cuvinte, sunt arse mai multe calorii. Printre alimentele incluse în această listă se numără fructe cum ar fi caisele, portocalele, murele, pepenele, căpşunele, zmeura, ananasul şi prunelele, iar dintre legume: dovleacul, brocoli, ceapa, salata verde, conopida, morcovii, usturoiul, spanacul, roşiile, ţelina şi vinetele. 

Care este adevărul

Pentru a transforma alimentele consumate în energia necesară zilnic, organismul consumă în timpul procesului de digestie un anumit număr de calorii. Energia consumată de organism pentru absorbţia, digestia şi metabolizarea alimentelor denumeşte  efectul termic al alimentelor sau acţiunea dinamică specifică (ADS).

Aceasta însă nu este egală cu aportul adus de alimentele considerate ca având calorii negative. În realitate, se consideră că efectul termic al alimentelor este în jur de 10% din valoarea lor calorică (mai mare pentru proteine, mai mică pentru lipide). Prin urmare, dintr-un aliment care aduce 10 calorii se va cheltui o calorie pentru arderea lui.

„Conceptul de alimente cu calorii negative este încă o dovadă a pericolului acceptării şi asimilării de către publicul larg a unor sintagme alimentare trunchiate. Exemple asemănătoare de mesaje trunchiate sunt: nu mânca după ora 18:00 (mesajul complet ar fi: „nu consuma după ora 18 majoritatea caloriilor din ziua respectivă”), bea 2 l de apă pe zi (restul mesajului: „dacă ai o alimentaţie standard de 2000 kcal, însă dacă vrei să slăbeşti şi alimentaţia ta este sub 1500 kcal/zi, atunci nu mai este valabilă regula)”, susţine Mădălina Indrie, medic specialist diabet şi nutriţie.

Mai multe